Debat

Grønne aktører: Regeringen undervurderer bevidst behovet for reduktioner af kvælstof

Regeringen har planer om at slække på kravene til udledning af kvælstof i landbruget. Gennem forældede regnemodeller og skrivebordsøvelser forsøger regeringen at få kvælstofproblemerne til at blive mindre, skriver Maria Reumert Gjerding, Bjarke Møller og Torben Kaas.

Det vil være en stor fejl, hvis regeringen bevidst underestimerer behovet for kvælstofreduktioner, skriver Maria Reumert Gjerding, Bjarke Møller og Torben Kaas.
Det vil være en stor fejl, hvis regeringen bevidst underestimerer behovet for kvælstofreduktioner, skriver Maria Reumert Gjerding, Bjarke Møller og Torben Kaas.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Maria Reumert Gjerding
Bjarke Møller
Torben Kaas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fredag 4. oktober kom årets iltsvindsrapport fra Århus Universitet, og det er gruopvækkende læsning.

Den viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år.  

Stort set samtidig er Finansministeriet netop kommet med en ny rapport, der truer med at underminere årtiers indsats for at beskytte vores kyster, fjorde og indre farvande.

Læs også

Den er en del af den såkaldte "second opinion" af den danske kvælstofindsats, som blev aftalt med landbrugsaftalen i 2021, og skal indgå i de aktuelle politiske forhandlinger om den grønne trepart. 

I rapporten opstiller Finansministeriet tre scenarier for, hvor store kvælstofreduktioner, der er nødvendige for, at Danmark kan leve op til EU's vandrammedirektiv i 2027.

Scenarierne bygger på forskellige regnemodeller og datagrundlag og kan i en række vandområder betyde, at udledningen af kvælstof ikke behøver at blive reduceret lige så meget som i dag.

Skrivebordsøvelser løser ikke problemet 

Regeringen forsøger med andre ord gennem rene skrivebordsøvelser at få kvælstofproblemerne til at blive mindre. For eksempel ved Vejle Fjord og Lillebælt – steder hvor der lige nu er markant iltsvind. 

Konkret foreslår Finansministeriet, at man skal gå tilbage og bruge forældede data, når man udregner indsatsbehovet.

Det vil med et trylleslag få miljøtilstanden i en række danske fjorde og kystvande til se god ud på papiret, og derfor kan landbruget slippe for kvælstofkrav. 

Fiskene flygter, hvis de kan, mens muslinger og andre bundlevende dyr dør.

Maria Reumert Gjerding, Bjarke Møller og Torben Kaas
Hhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening, direktør, Rådet for Grøn Omstilling, formand, Danmarks Sportsfiskerforbund

Flere danske forskere peger på rapportens 'scenarie et", som det videnskabeligt mest opdaterede og fagligt korrekte.

Samtidig advarer de kraftigt mod de to andre – blandt andet her på Altinget.  

Planerne om at lempe kvælstofkravene til landbruget kommer på et kritisk tidspunkt, hvor vores vandmiljø er mere sårbart end nogensinde før.

De senere års massive iltsvind har bombet havmiljøet tilbage, og gjort det endnu svære for økosystemerne at regenerere. 

Høje temperaturer har sammen med den alt for høje udledning af kvælstof fra landbrugets brug af gylle og gødning skabt en fatal situation for livet flere steder i de danske fjorde og kystvande.

Fiskene flygter, hvis de kan, mens muslinger og andre bundlevende dyr dør. 

Derfor er det også fuldstændig afgørende, at vi hurtigst muligt får sænket udledningen af kvælstof fra landbruget og får udtaget de jorde, hvor udledningerne er mest skadelige. 

Hvis de politiske partier, der nu skal forhandle om indsatsbehovet for kvælstof, beslutter at slække kvælstofkravene til landbruget, så løser vi ikke problemerne. Så rammer vi forbi målet.

Tænk nu langsigtet 

Vi står nu ved en kritisk skillevej.

Finansministeriets scenarie to og tre vil ikke bare være et svigt overfor vores pressede vandmiljø. Det vil også være et svigt af de mennesker, der lever med og af havet, hvis indsatsen ikke bliver god nok fra start. 

Læs også

Det vil være et svigt af landmændene, hvis indsatsbehovet fra start bliver kunstigt underestimeret, så det om nogle år alligevel vil skulle strammes. Og det vil være et svigt at kommunerne, der sidder og skal planlægge indsatsen, men nu oplever et faldende eller måske helt bortfaldet indsatsbehov.

Det betyder, at de ikke vil kunne få adgang til midler til genopretning og omlægning til natur 

Det vil være en stor fejl, hvis vi bevidst underestimerer behovet for kvælstofreduktioner. Hvis vi bruger forældede data for vandmiljøet, som eksperterne advarer imod.

Så derfor kære politikere, der nu skal træffe en beslutning om kvælstofindsatsen – stil jer nu på havets side, lyt til forskerne og vælg scenarie et. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Bjarke Møller

Direktør, Rådet for Grøn Omstilling
executive leadership (Columbia Uni. 2014)

Torben Kaas

Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund
civilingeniør, HD

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024