Hård kritik af ny vindmølle-undersøgelse

TESTCENTER: Både politikere og DN er utilfredse med to rapporter om alternative placeringer til et testcenter for kæmpevindmøller. Politikerne drøfter rapporterne tirsdag.
Anders Jerking
Det vil give store problemer at placere et vindmølle-testcenter ved Kallesmærsk Hede eller ved Stauning ved Ringkøbing Fjord. Det er konklusionen på to rapporter, som Miljøministeriet har fået lavet efter pres fra SF og Socialdemokraterne. Både politikere og Danmarks Naturfredningsforening er kritiske over for rapporternes konklusioner. De mener, at konklusionerne var givet på forhånd.

Det ene område, som er undersøgt, er Kallesmærsk Hede ved Oksbøl, hvor der kun skal eksproprieres få ejendomme. Til gengæld er der andre problemer. For det første mener både forsvaret og Cowi, at et testcenter vil påvirke forsvarets muligheder for at benytte området til træning af danske soldater til internationale missioner. For det andet mener DMU, at et testcenter vil påvirke forholdene for vadefuglen tinksmed og være uforeneligt med Natura 2000-forpligtelserne. For det tredje viser en gennemgang, at det bliver nødvendigt at fælde et større skovareal, end det område, der skal fældes ved Østerild - måske op til 1.300 hektar. Skov- og Naturstyrelsen vurderer desuden, at plantagerne ved Kallesmærsk har større naturværdi.

Socialdemokraternes naturordfører, Flemming Møller Mortensen, har tidligere talt varmt for Kallesmærsk Hede. Han er overrasket over, at så store skovarealer vil blive berørt.
"Det kommer helt bag på mig. Det lyder højest mærkværdigt," siger han.

Han mener ikke, at hver sten er blevet vendt i forhold til militærets muligheder. "Jeg mangler stadig en undersøgelse, hvor man åbent sigter efter at finde ud af, hvilke muligheder der er," siger han.
Han har derfor en række spørgsmål med, når politikere, organisationer, industri og forskere i dag, tirsdag, mødes til en teknisk gennemgang af rapporterne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024