Hansen: Træls tekst, men flot dansk indsats

FRA RIO+20: Socialdemokraternes Torben Hansen ærgrer sig over, at Rio-teksten blev uden tidsfrister, men roser den danske indsats - ikke mindst erhvervslivets.

Med den danske statsministers ord, så er Rio-aftalen bestået, men ikke med udmærkelse. En vurdering jeg er enig i.

Torben Hansen (S)
Miljøordfører
Fakta

Fra Rio+20
I disse dage skriver en række organisationer og politikere indlæg fra bæredygtigheds-topmødet Rio+20 i Brasilien.

Indlæggene er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger og oplevelser.

Af Torben Hansen
Miljøordfører, Socialdemokraterne

Overskriften for Rio+20 konferencen er "The future we want". En overskrift, der står flere steder ved indgangen til dette monstrøse kongrescenter i udkanten af Rio. Det er en glimrende overskrift, der også sender det helt klare signal, at fremtiden skabes af politiske beslutninger og også gerne de heroiske af slagsen. 50.000 mennesker har sat hinanden stævne i Rio de Janeiro, i en smeltedigel af politikere, NGO'ere, embedsmænd, erhvervsfolk m.fl. Har dette voldsomme opbud så medført, at der er truffet de nødvendige, vigtige og altafgørende beslutninger af hensyn til den globale sociale, udviklings- og miljømæssige bæredygtighed? Der er lyspunkter i slutdokumentet, men der er desværre også mange mangler.

I mit perspektiv er bæredygtig udvikling en sammentænkning af udfordringer og løsninger på ressourcer, fattigdomsbekæmpelse, jobskabelse, forurening, miljø mm. Danmark har sammen med EU op mod Rio +20 haft fokus på bæredygtig energi, vand og adgang til rent vand for alle, bæredygtig forvaltning af jord og økosystemer, marineressourcer og ressourceeffektivitet med særligt fokus på affald.

En træls tekst
Resultatet af Rio+20 er ikke som håbet, og det er på jysk træls. Der mangler bl.a. globale bæredygtighedsmål og handlinger. Men helt overordnet indeholder dokumentet bl.a., at fokus på grøn økonomi kan føre til vækst. Det er vigtigt. Endvidere indeholder dokumentet bl.a. også, at arbejdet med globale mål for en bæredygtig udvikling er sat i gang, at et lands BNP skal ikke kun gøres op i kroner og ører, men også i naturværdier, så eksempelvis rovdrift på natur ikke på papiret gør et land rigere. Endvidere bliver genopretning af natur på havet en prioritet. Udfasning af støtte til fossile brændstoffer er også med, og det vil forhindre, at der også i fremtiden bliver brugt milliarder på prisstøtte til forurenende brændstoffer.

Endvidere fastsættes mål for bedre udnyttelse af affald og fastsættes mål for adgang til vand - det vil give fattige mulighed for et bedre liv mm.

Flot danske indsats
Inden for flere områder skal de kommende måneder og år nu bruges på at formulere målene, og det er helt afgørende, at de både bliver ambitiøse, mål- og håndterbare. Med den danske statsministers ord, så er Rio-aftalen bestået, men ikke med udmærkelse. En vurdering jeg er enig i. Til gengæld er den danske indsats fra ministre, embedsmænd og NGO'ere under topmødet bestået med mere end udmærkelse. Det har været flot og flittigt.

Andre, der også har bestået med flotte karakterer under topmødet, er Grundfos. Grundfos blev hædret med en meget fornem pris "world business and development award" for sit arbejde med at forbedre levevilkårene for mennesker i nogle af verdens mest udsatte samfund, og dette bl.a. gennem arbejdet med at skaffe adgang til rent vand for de millioner, der mangler. Det er flot af Grundfos og viser også med al tydelighed, at forandring og bæredygtighed skaffes gennem politiske mål og beslutninger, men også lige så meget gennem NGO'ernes og erhvervslivets indsats.

"Fremtiden vi vil have" er en god overskrift for mødet. Danmark har leveret, dansk erhvervsliv og danske NGO'ere har leveret, og nu skal vi bruge den kommende tid til at få endnu flere med i båden, således at jeg for altid kan glæde mig over, at jeg var med i Rio til det møde, der var med til, om end noget nølende, at sætte en del af dagsordenen til at bekæmpe fattigdom og sikre en bæredygtig udvikling af verdens ressourcer.

 

 

 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024