Høegh: En svag aftale

FRA RIO+20: Rio-topmødet endte med en svag aftaletekst, skriver Venstres miljøordfører, Henrik Høegh. Han fremhæver dog, at fokus på bæredygtighed kan gavne danske virksomheder.
Foto: ft.dk

Lad det så være mit fromme ønske, at danske virksomheder med deres store viden og kompetencer på den bæredygtige miljødagsorden får stor gevinst og eksportmuligheder ud af Rio.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører
Fakta

Fra Rio+20
I disse dage skriver en række organisationer og politikere indlæg fra bæredygtigheds-topmødet Rio+20 i Brasilien.

Indlæggene er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger og oplevelser.

Af Henrik Høegh
Miljøordfører, Venstre

Det giver altid et stort indtryk, når omkring 200 lande laver en aftale, og over 100 statsledere mødes. Alligevel står man tilbage med en flad fornemmelse efter Rio+20. Var aftalen lavet på forhånd imellem de magtfulde BRIK-lande, som har beføjelser til at boykotte en aftale? Eller var alle forhandlere bare langt tidligere end normalt enige om at lave en aftale uden et forpligtende indhold?

Dette svar kommer nok desværre aldrig frem. Men det overraskede stort set alle, at brasilianerne havde succes med at mase en hurtig aftale igennem. I det forberedende arbejde blandt nationernes embedsmænd var optimismen nemlig ikke stor inden mødet, og derfor kan det undre mig, at aftalen gik så hurtig igennem.

Der var blevet kæmpet med aftaleteksterne det seneste halve år, og det kneb gevaldigt med at korte teksten ned, faktisk fortsatte rækken af forbehold og særhensyn ved hvert møde. Men værtslandet lagde en 50 siders tandløs tekst på bordet kort før Rio-mødet og behandlede det nærmest som en "take it or leave it"-aftale. I den situation valgte EU-landene at gå på kompromis og sige ja til en svag aftale. Det virkede, som om værterne havde satset på, at EU ikke havde megen gennemslagskraft hos BRIK-landene, og derfor har de heller ikke imødekommet de europæiske ønsker.

 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024