Ikke alle grønne veje fører til vækst

DEBAT: Miljøpolitikken kan ikke sætte gang i Europas trængte økonomier og øge beskæftigelsen, men skal først og fremmest beskytte miljøet. Fremme af miljøteknologi skal ske ved at ændre markedet, ikke igennem tvang, skriver dagens debattør.

De miljøøkonomiske analysemetoder skal udvikles, så de i højere grad tager hensyn til de komplicerede sammenhænge mellem miljø, vækst og job. Hvad der skaber arbejdspladser i nogen virksomheder, vil måske føre til mangel på kvalificeret arbejdskraft, lønstigninger og dermed tab af arbejdspladser i andre virksomheder.

Peter Calow
Direktør, Institut for Miljøvurdering
Af Peter Calow,
Direktør Institut for Miljøvurdering

Miljøpolitikken kan ikke løse Europas vækst- og arbejdsløshedsproblemer. Men en veltilrettelagt miljøpolitik kan medvirke til at skabe markedsbetingelser, som stimulerer udvikling af ny teknologi, der kan føre os i en mere miljøvenlig retning. Det er den overordnede konklusion på Green Roads to Growth forummet, som sluttede i torsdags.

Miljøpolitikken er altså først og fremmest til for at beskytte miljøet. Selvom det lyder som en selvfølge, er det et budskab, der må hilses velkommen - både blandt miljøforkæmpere og i erhvervslivet. Uklare politiske mål er ikke til nogens fordel.

Ikke kun beskidte veje fører til vækst
Hvis ikke alle grønne veje fører til vækst, betyder det så, at det kun er de beskidte veje, der kan give velstand? Nej, det er ikke pointen. Når økonomer taler om velstand, er det ikke bruttonationalproduktet, de har i tankerne. Velstand er en langt bredere størrelse, som også inkluderer immaterielle goder som f.eks. den værdi, vi tillægger et rent miljø.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024