IMV: Tillad rensning af drikkevand

Ny undersøgelse fra Institut for Miljøvurdering viser, at rensning af drikkevand ikke umiddelbart gør folk mere sløsede med sprøjtemidler. Instituttet opfordrer politikerne til at skifte kurs.
Marie Andergren

En ændring af den nuværende praksis kræver en politisk udmelding fra Miljøministeriet. Det kræver et initiativ fra ministeren - hun bør sende et signal til amterne om, at de bør tillade vandværkerne at rense drikkevandet.

Rasmus Brandt Lassen, biolog
Institut for Miljøvurdering
I Hjørring har vandværket endnu engang fået nej. Nej til at rense grundvandet, som i 18 ud af 23 boringer indeholder BAM - et nedbrydningsprodukt fra et pesticid. Vandværket investerede ellers 17 mio. kroner i et nyt vandværk i håb om at det kunne løse problemet. Men nej. Og nej sagde også først amtet til rensning - og nu senest Miljøstyrelsen.

"Amterne giver sjældent sådanne tilladelser. Og i Hjørring kan konsekvensen af et nej til rensning blive, at vandværket i fremtiden måske skal hente vand helt i Brønderslev, hvilket er mange millioner kroner dyrere end, hvis det måtte rense vandet," siger biolog Rasmus Brandt Lassen, fra Institut for Miljøvurdering, til Altinget.

Han har netop været med til at lave en undersøgelse, der sandsynliggører at danskerne ikke vil forurene mere, hvis drikkevandet renses. Læs mere

Kræver politisk udmelding fra miljøministeren
Politikernes argument for ikke at tillade rensning af drikkevand er ellers netop, at en rensning vil medføre at danskerne bliver mere hensynsløse i deres omgang med pesticider, som kan forurene drikkevandet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024