Jeg havde det ikke godt med at slå ihjel

Han skiftede geværet ud med fuglekikkert som 16-årig. Og som 19-årig besatte han et hus i protest mod en ringvej. Siden har præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening brugt både fri- og arbejdstid på naturen. Det ny medlem af Altingets debatpanel drømmer om partnerskaber med landbruget.
Marie Andergren

Godt nok er der for første gang i 23 år ikke noget alternativt grønt flertal i Folketinget. Men gennem vedvarende pres får vi gjort en forskel - også med vores lokale indsats.

Poul Henrik Harritz
Danmarks Naturfredningsforening
Interessen for naturen blev vakt som 16-årig. Da begyndte Poul Henrik Harritz at gå på jagt med sin far på Langeland. Geværet skiftede den senere formand for Danmarks Naturfredningsforening dog hurtigt ud med en fuglekikkert.

"Jeg havde det ikke udpræget godt med at skyde og slå ihjel," siger 48-årige Poul Henrik Harritz.

"Men i princippet er jagt og fugleoplevelsen den samme. Eneste forskel er, at jægeren afslutter med at trykke på aftrækkeren, mens jeg noterede i en notesbog, hvilke fugle jeg havde set." I en alder af 19 kunne Poul Henrik Harritz skrive NOAH-aktiv og "husbesætter" på visitkortet. Det var i maj 1975. Sammen med sine medstuderende besatte han et hus for at forhindre nedrivningen af det og et efterfølgende vejgennembrud i Svendborg.

Fuglekikkerten er stadig Poul Henrik Harritz' tro følgesvend. Han er netop kommet hjem i varmen i den gamle dyrlægebolig på Strynø i Det Sydfynske Øhav efter at have studeret sangsvaner og mørkbudet knortegæs i naturen.

Dokumentation
Fakta om Poul Henrik Harritz

  • Født i 1956.

  • Uddannet teknisk assistent og journalist samt diplomjournalist i natur-, miljø- og videnskabsjournalistik.

  • Har i 10 år arbejdet i Danmarks Radio som især radiojournalist indenfor sit fagområde. Arbejder i dag freelance - i den udstrækning han har tid til det.

  • Siden 1997 har han skrevet bøgerne: "Danmarks Småøer", "Danmarks Fredede Områder" og "Sydforfyn.dk".

  • I årene omkring 1990 var han formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokale komite i Svendborg. Blev valgt som foreningens præsident, oktober 1996. Hans nuværende valgperiode udløber efteråret 2006.

  • Bor på øen Strynø midt i Det Sydfynske Øhav. Han holder meget af hav, øer og holme syd for Fyn. Derfor har han også sin egen private hjemmeside om dette vidunderlige hjørne af dejlige Danmark.

  • Øvrige tillidshverv: Formand for Danmarks Naturfond. Medlem af Struckmann-fondens bestyrelse, "Det grønne kontaktudvalg", Vildtforvaltningsrådet, Zoologisk Museums styregruppe for Ringmærkning, dommerkomiteen for uddeling af Fødevareministeriets Initiativpris, "Kontaktgruppen for formidling af Det Sydfynske Øhav".


  • Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024