Kommission vil stramme beskyttelse af §3-natur

NATUR: Natur- og Landbrugskommissionen vil lave udpegningen af §3-naturen bindende. Et stort fremskrift for naturen, mener DN og ekspert. Ændringen kan ske erstatningsfrit, mener Kammeradvokaten. Det er landbruget imod.
Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Anders Jerking

Vi er meget glade for forslaget om en bindende udpegning. Der har været alt for for elastik i §3-beskyttelsen

Thyge Nygaard
DN

Der skal strammes op over for beskyttelsen af §3-naturen, mener Natur- og Landbrugskommissionen, som i sidste uge afleverede sine anbefalinger.

Der er cirka 340.000 hektar natur, som er beskyttet af § 3, men den nuværende udpegning er kun vejledende og desuden indrettet sådan, at arealer både kan vokse ind og ud af beskyttelsen.

I de seneste år har der været fokus på, at udpegningen af arealerne var mangelfuld, og at mange arealer forsvandt på grund af tilgroning eller opdyrkning. Nu foreslår kommissionen derfor, at udpegningen gøres bindende, og at den løbende skal opdateres af kommunerne.

Dokumentation

Her er kommissionens anbefalinger om §3-natur: 

  • Registreringen af beskyttet natur efter naturbeskyttelseslovens § 3 skal gøres til en bindende udpegning, når den igangværende nationale opdatering af registreringen er afsluttet. Alene de registrerede arealer skal være beskyttede. Registreringen opdateres løbende af kommunerne.
  • Ny registrering og afregistrering af beskyttede naturarealer skal ske ved afgørelse og med mulighed for påklage.

  • Beskyttede naturarealer i byzone og sommerhusområder skal beskyttes mod alle former for tilstandsændringer – ikke kun inddragelse til landbrug.

  • Der skal fastsættes regler, som forbyder eller begrænser muligheden for at gødske og sprøjte på beskyttede naturarealer.

  • Det skal præciseres i lovgivningen, at staten på samme måde som kommunerne har pligt til at pleje egne naturarealer omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.

  • Bødeniveauet for overtrædelser af naturbeskyttelsen bør hæves for at sikre en større præventiv effekt og for at bringe niveauet i overensstemmelse med lignende overtrædelser. Der bør samtidig indføres mulighed for, at kommunerne i ensartede sager kan udstede et administrativt bødeforlæg.



Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024