Kritik af Ellemanns strategi for biodiversitet

BIODIVERSITET: Miljøministeren vil have borgerne til at overvåge naturen, men de grønne organisationer er skeptiske. DOF påpeger, at der allerede findes flere borger-portaler, mens DN frygter, at oplysningerne vil mangle faglig tyngde.

Det er stort set borgerne, der laver naturovervågningen i Danmark. Staten laver jo ikke ret meget. Giv i stedet nogle penge til staten, for det er borgerne, der laver naturovervågningen frivilligt og ulønnet.

Thomas Vikstrøm
Biolog i Dansk Ornitologisk Forening
Fakta

"Jeg vil gerne opfordre ung som gammel til at tage i skoven, ud på engen eller måske på stranden for at observere og registrere vores arter, så vi får et så godt overblik som muligt over tilstanden hos vores fugle, insekter, padder og andre dyr og planter, og så vi ved, hvor der skal sættes ind for at beskytte dem," skriver miljøminister Karen Ellemann (V) i et debatindlæg til Altinget.

Borgerinddragelsesprojektet er på finansloven og bliver en del af den handlingsplan for biodiversiteten, som ministeren vil præsentere først i det nye år.

Eksempler på allerede eksisterende portaler i Danmark i dag:

http://www.dofbasen.dk/
http://www.fugleognatur.dk/
http://www.danbif.dk/
http://www.naturdata.dk/
http://www.fynskeinsekter.dk/
http://www.dk-chm.dk/

Danskerne skal ud i naturen og tælle dyr og planter, foreslår miljøminister Karen Ellemann (V). Inddragelse af borgerne i kampen for biodiversiteten vil være en stor del af den handlingsplan, som ministeren præsenterer først i det nye år. Der skal nemlig oprettes en portal, som borgerne kan indrapportere fund til. Men både Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening er kritiske over for ministerens forslag.

"Vi er stærke modstandere af det her forslag. Der vil ske et fantastisk ressourcespild i at oprette en portal, for det er særdeles veludviklet i forvejen," siger Thomas Vikstrøm, biolog i DOF.

Han mener, at der allerede findes en lang række udmærkede portaler. Blandt andet dofbasen.dk, der startede i 2002, men indeholder informationer fra endnu tidligere. Den har været støttet af Miljøministeriet siden 2007 og indeholder cirka 10 millioner observationer.

"Derfor er vi meget skeptiske over for at starte forfra," siger Thomas Vikstrøm.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024