Kun Kommissionen kan forbyde stoffet

Ny forksning viser, at folk får allergi af stoffet MG, selv om det blot optræder i "rinse-off" produkter som håndsæbe og shampoo. Forbrugerrådet kræver et forbud. Miljøministeren lytter. Men kun Kommissionen kan træffe afgørelsen.
Marie Andergren

Det tager desværre lang tid, når det skal igennem Kommissionen. Det eksisterende forbud mod MG i stay-on produkter tog således tre-fire år at få igennem. Optimistisk vil det her i hvert fald tage et års tid.

Mette Boye
Forbrugerrådet
Fakta
  • Methyldibromo glutaronitril (MG) er et konserveringsmiddel, godkendt af EU til anvendelse i kosmetiske produkter.

  • Brugen af MG er blevet forbudt i "leave-on" produkter som ex. cremer. Det forbud vil træde i kraft fra marts 2005.

  • Stoffet er fortsat tilladt i "rinse-off"-produkter, som ex. shampoo og håndsæbe.

  • Forskningsresultater fra Videncenter for Allergi viser, at 37 procent af eksempatienter med allergi over for MG, der anvender flydende håndsæbe med meget små mængder af MG, udviklede allergisk eksem.

  • I forskningsartiklen anbefales det, at grænsen for brug af MG i rinse-off-produkter revurderes.

  • Informationscenteret for Miljø & Sundhed har den 14. september offentliggjort en screening af markedet for flydende håndsæber, hvor de blandt 38 af de mest almindelige produkter fandt 12, der indeholder det allergifremkaldende stof MG. MG er i forvejen forbudt i produkter, som er beregnet til at blive på huden (for eksempel lotions og deodoranter). Men det er tilladt i produkter, der skylles af huden, som flydende sæbe.

  • Kilde: Forbrugerrådet; Miljøministeriet
    Stoffet fremkalder allergi. Det går under forkortelsen MG. Og det optræder i knap en tredjedel af de mest almindelige produkter for flydende håndsæber.

    Alligevel er det uden for miljøminister Connie Hedegaards (K) rækkevidde at forbyde det - uanset hvor meget Forbrugerrådet eller Folketingets Miljø- og Planlægninsudvalg ellers måtte presse på. Afgørelsen er alene EU Kommissionens.

    Connie Hedegaard forsøger derfor at få genoptaget sagen i EU-regi:

    "Jeg har nu bedt Miljøstyrelsen i samarbejde med Videnscenter for Allergi om, at genfremsende artiklen sammen med den øvrige nyeste viden om stoffet til Kommissionen med det formål at få foretaget en fornyet vurdering af stoffet i EUs videnskabelige komité for kosmetiske produkter. På baggrund af en udtalelse fra denne, vil Kommissionen have mulighed for evt. at foreslå et forbud mod brug af stoffet i alle kosmetiske produkter," oplyser miljøminister Connie Hedegaard i et svar til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024