Landmand: "Man sætter en prop i åen"

REPORTAGE: Randzonerne skaber ballade, men det er vandløbs-vedligeholdelsen, som virkelig gør landmændene bekymrede. Det stod klart, da politikere besøgte landbrug i Nordsjælland.
Foto: colourbox
Anders Jerking
Fakta

Fra Egedal Kommunes udkast til vandhandleplan:

Ændret vedligeholdelse af dele af Værebro Å. Realisering i 2014
Værebro Å starter ved sammenløbet af Bunds Å og Jonstrup Å. Værebro Å løber til Roskilde Fjord.

Vandløbet er 19.000 meter langt. Det samlede topografiske opland er på ca. 151 km2, med en lang række betydende tilløb.

Vandløbet er målsat, men lever ikke op til målet om god økologisk tilstand og har et DVFI på 4. På strækningen er der dårlige fysiske forhold med jævn strøm og blødt bundlag. Strækningen er præget af materialevandring.

Indsats for ændret vandløbsvedligeholdelse i 1. planperiode er 2.720 meter.
Årlig kompensation kr. 19.375

 


Kilde: Udkast til vandhandleplan
"Vi, De druknede". Sådan hedder Carsten Jensens bestseller om fiskerne i Marstal. Men lytter man til Bæredygtigt Landbrug kan titlen også beskrive fremtiden for dansk landbrug. Og man forstår, at det bliver en gyser.

Torsdag havde foreningen inviteret folketingspolitikere på tur til Nordsjælland for at se på konsekvenserne af miljøpolitikken. Det skulle især have drejet sig om de kommende randzoner, men spørgsmålet om vandløbsvedligeholdelse stjal billedet.

"Randzonerne er kun en dråbe i havet i forhold til, hvad vandplanerne kommer til at betyde for vores drift," siger landmand Søren Vestergaard.

Han dyrker 103 hektar med blandt andet specialgræs til de nordsjællandske heste. Værebro Å løber gennem markerne, og den kommende randzonelov betyder, at Søren Vestergaard skal udlægge cirka 5 hektar bræmmer. Det irriterer ham. For det første fordi han mener, at åen er en af de åer i landet med det laveste kvælstofindhold. For det andet fordi han frygter, at adgangsreglerne vil betyde rigtig mange gæster på hans arealer, der ligger tæt på en S-togstation.

En prop i åen
Men den store bekymring er ikke randzonerne, men de kommende vandplaner - og ikke mindst kravene om ændret vandløbsvedligeholdelse. Det vil betyde oversvømmelser af store arealer, frygter han.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024