Miljørigtig brintby på trapperne

Den lille lollandske landsby Vestenskov bliver nu placeret på verdenskortet. Den bliver nemlig hjemsted for verdens første forsøg med installation af små brintanlæg i private hjem.
Fakta

Fakta:
Brinten bliver produceret på et centralt elektrolyseanlæg, som spalter vand til brint og ilt.

Brinten ledes herefter frem til de enkelte husstande gennem en rørledning, der bliver gravet ned, på samme måde som enhverv anden forsyningsledning.

Elektrolyseanlægget skal stå på et offentligt areal, hvorfor det er mest praktisk, at de udvalgte fem huse ligger tæt på hinanden og elektrolyseanlægget.

Anlægget, eller brændselscellemodulet, som installeres i en husstand, må ikke stå i samme rum som et brændefyr. Ellers er der ikke de store krav til, hvor det kan placeres. Det kan stå i et bryggers, i garagen eller i et skur i haven.

Det er frivilligt at deltage i forsøget, men det betyder ikke ekstra omkostninger for de husstande, der deltager. Det er projektet, der betaler tilslutningen og de nødvendige installationer.

Oliefyret eller brændeovnen i de husstande, der skal deltage, skal ikke skrottes. Det skal kunne tage over, når brændselscellemodulerne skal testes og vedligeholdes.

Ifølge planen skal yderligere 35 husstande føjes til forsøget i forsøgets 3. fase. Der er dog ikke fastsat noget tidspunkt for forsøgets 3. fase.

Det er IRD Fuel Cell Technology, der har produceret anlægget, der skal installeres hos borgeren. Anlægget kaldes i fagtermer for et brændselscellemodul.

Firmaet Baltic Sea Solutions administrerer projektet for Lollands Kommune.


Kilde: Nakskov Netavis
Der er kamp blandt de knapt 600 sjæle i Vestenskov, syd for Nakskov. Flere af indbyggerne er nemlig særdeles interesseret i at få installeret et lille brintanlæg, et såkaldt brændselscellemodul, derhjemme.

Anlægget er på størrelse med et køleskab og idéen er, at det skal producere el og varme ved hjælp af brint, som bliver leveret direkte til boligen via en rørledning.

Det er lokale vindmøller, der skal producere den brint, som i sidste ende forvandles til el og varme, ved hjælp af den nye brintteknologi.

Brinten opbevarer energien midlertidigt og fungerer derved som lager, så der ikke går energi til spilde.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024