Notat viser skrappe danske vandramme-krav

VANDPLANER: Notat fra Miljøministeriet viser, at Danmark planlægger at implementere vandrammedirektivet hurtigere end både Tyskland og Holland. Venstre-ordfører vil udskyde dansk indsats. Miljøminister afventer flere analyser.
Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, advarer om at være tossegode og implementere vandrammedirektivet hurtigere end de andre EU-lande.
Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, advarer om at være tossegode og implementere vandrammedirektivet hurtigere end de andre EU-lande.Foto: Colourbox
Anders Jerking

Det er vigtigt, at vi skeler til de andre lande, når vi laver vores vandplaner. Hvis Tyskland og Holland bruger alle tre planperioder frem til 2027 på at opfylde direktivet, så er min anbefaling, at vi også benytter hele perioden frem til 2027.

Erling Bonnesen (V)
Fødevareordfører
Et notat fra Miljøministeriet, som Altinget er kommet i besiddelse af, tyder på, at Danmark planlægger at implementere vandrammedirektivet langt hurtigere end både Tyskland og Holland.
Mens Danmark har lagt op til, at direktivet stort set skal være implementeret i 2015, vil de to lande strække indsatsen helt til 2027.

På baggrund af notatet mener Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, at Danmark også skal udskyde dele af indsatsen, så dansk landbrug ikke mister konkurrenceevne - og dermed eksport og arbejdspladser. Miljøminister Karen Ellemann (V) mener derimod, at der er behov for yderligere undersøgelser.

Miljøministeriets notat er fra 22. marts i år og er en foreløbig sammenligning af, hvordan Danmark, Tyskland og Holland implementerer vandrammedirektivet. Notatet tyder på, at både Tyskland og Holland planlægger at bruge længe tid på implementeringen, end Danmark har planlagt. Således fremgår det, at Holland "forventer at bruge alle tre planperioder på at realisere indsatsbehovet".

Notatet tyder også på, at Danmark planlægger en langt hurtigere indsats end Tyskland i forhold til Østersøen. Således hedder det i notatet:
"Fra tysk side påregnes kvælstofudledningen reduceret med 15-25 %. Denne indsats påregnes fordelt over de 3 planperioder frem til 2027, svarende til 13,6 procent i første planperiode frem til 2015. Fra dansk side påregnes kvælstofudledningerne til Østersøen (inklusive Kattegat) i første planperiode reduceret med 35 procent (i 2015)."

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024