Økologisk pisk savnes i Grøn Vækst
Ida Skytte
JournalistFor at øge efterspørgslen efter økologi burde man sætte mål for offentlige indkøb af økologiske fødevarer til kantiner og storkøkkener.
Christian Ege
Formand, Det Økologiske Råd
Fremme af markedsbaseret økologi
Parterne er enige om følgende initiativer med henblik på at understøtte en
markedsbaseret forøgelse af det økologiske areal til 15 pct. i 2020 i forhold til ca. 6 pct. i 2007:
· Udvidelse af rammerne for de arealbaserede tilskud (omlægningstilskud og
miljøbetinget tilskud), så de kan understøtte en årlig vækst i det økologiske areal på op til 18.000 ha.
· Løbende justering af tilskudssatserne, så de matcher markedsudviklingen.
· 'Omlægningstjek' hos konventionelle landmænd for at fremme omlægningen til økologisk drift.
· Tilskud til nedsættelse af ERFA-grupper, som skal fremme nyetablering samt omlægning til økologisk drift.
· Afsætningsfremmeindsatsen styrkes med henblik på at bidrage til en yderligere vækst i eksporten af økologiske fødevarer.
· Afskaffelse af registreringsgebyret for det økologiske spisemærke med henblik på at fremme anvendelsen af økologiske råvarer i storkøkkener.
Der er generelt ros at hente til regeringen og Dansk Folkeparti for prioriteringen af økologi i aftalen om Grøn Vækst.
Men både Det Økologiske Råd og Økologisk Landsforening savner flere konkrete virkemidler til at nå målet om 15 procent økologiske arealer i 2020.
Begge mener, at aftalen burde indeholde mål for offentlige indkøb.