Pas på med strenge regler for genanvendelse

DEBAT: Affaldshierarkiet står for fald med EU-Kommissionens forslag til et nyt affalds-direktiv. DAKOFAs direktør beskriver en række problemer ved forslaget i dagens indlæg.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Nu er den ortodokse fortolkning af hierarkiet under beskydning, angiveligt fordi det ikke er optimalt for samfundet – hverken økonomisk eller miljømæssigt – altid at sætte genanvendelse øverst på piedestalen.

Suzanne Arup Veltzé
Dansk Komité for Affald
Af Suzanne Arup Veltzé,
Dansk Komité for Affald

Affaldshierarkiet står for fald. Fra at have set sig selv som en vigtig ressourceforvalter, skal affaldssektoren nu omstille sig til alene at være miljøforvalter. Det efterlader spørgsmålet om ressourcernes endelighed i larmende tavshed og får DAKOFAs direktør til at mane til besindighed.

Siden affaldshierarkiets fødsel har det været god latin at sætte forebyggelse og genanvendelse af affald over al anden behandling. Det gav mening, fordi det alt andet lige begrænsede trækket på ressourcerne og dermed deres udtømning.

Affaldssektoren – ikke mindst den danske – har forstået budskabet, godt hjulpet på vej i øvrigt af det vink med en vognstang, som affaldsafgifter på mellem 330 og 375 kr pr. ton, der ikke genanvendes, udgør!

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024