Politisk strid om randzone-kompensation

RANDZONER: Mette Gjerskov (S) har sænket kompensationen for randzonerne for ikke at overkompensere landbruget. Venstre mener, at indgrebet er så voldsomt, at en høj kompensation er på sin plads. Landbrug & Fødevarer tvivler på beregninger.
Venstre og Socialdemokraterne er helt uenige om, hvor meget landmænd bør kompenseres for randzonerne.
Venstre og Socialdemokraterne er helt uenige om, hvor meget landmænd bør kompenseres for randzonerne.Foto: colourbox
Anders Jerking
Fakta

Satserne for kompensation for randzoner bliver henholdsvis 2.100 kr./ha for tidligere omdriftsarealer mv. og 1.200 kr./ha for tidligere permanente græsarealer. Kompensationsordningen medfinansieres af EU under landdistriktsprogrammet.

Foruden kompensation får landmændene fortsat EU-enkeltbetalingsstøtte på ca. 2.300 kr. pr. hektar - i alt 115 millioner kroner årligt.

Randzonerne skal etableres 1. september.

 


Kilde: Fødevareministeriet

Den hidsige debat om randzoner fortsætter på Christiansborg. Nu drejer uenigheden sig om kompensationen til landmændene, som fødevareminister Mette Gjerskov (S) har valgt at sænke.

Hun mener ikke, at der i disse tider er råd til at overkompensere landmændene. Tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) fastholder derimod, at randzoner er så voldsomt et indgreb, at der er grund til at betale mere i kompensation.

Konkret havde Høegh sidste år meldt ud, at der ville blive udbetalt 2.600 kroner i årlig kompensation pr. hektar jord, der tages ud til randzoner. Det ville i alt udløse 138,8 millioner til lodsejerne, men nu har fødevareminister Mette Gjerskov (S) valgt at sænke kompensationen til 2.100 kr. pr. hektar - eller 95,6 millioner kroner i alt.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024