Pres på politikere i Naturklagenævn

NYHED: Man finder nok ikke noget mere aparte brud på magtens tredeling, siger den ene af landets to professorer i miljøret om politikernes plads i Naturklagenævnet. Landets anden professor er enig i kritikken, og ønsker Naturklagenævnet lagt sammen med Miljøklagenævnet.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det svarer til, hvis man nede i byretten, når der skulle træffes afgørelser på tvister, så lod kommunalbestyrelses-medlemmerne sidde og afgøre dem. Hvis man vitterlig gjorde det, så måtte man da forvente, at deres afgørelser ville være stærkt præget af deres politiske synspunkter. Det er jo ikke fordi, de er uhæderlige, men det er nu en gang det, de har at byde på.

Peter Pagh
Professor i Miljøret
Fakta
I det fælles høringssvar foreslår DI, Dansk Byggeri og Landbrugsraadet blandt andet:

  • Der skal ikke længere sidde politikere i Naturklagenævnet
  • Naturklagenævnet og Miljøklagenævnet bør lægges sammen.
  • Kravene til formændene skal skærpes, de skal have dokumenteret kompetencer inden for miljø- og EU-ret, da 70 til 80 procent af lovgivningen er baseret på EU-lovgivning.

    Læs hele høringssvaret: her

    I høringssvaret henviser de til rapporten, der foreslår Naturklagenævnet og Miljøklagenævnet slået sammen. Den er udarbejdet af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Finansministeriet, KL og Amtsrådsforeningen.

    Læs den her

    Læs regeringens udkast til lovforslaget: "Ændring af klagenævn og klagebestemmelser i en række love på miljøområdet," kan læses: her


  • Kilde: Altinget.
    Det er demokratisk forkert og en fortsættelse af en dårlig praksis ikke at slå Natur- og Miljøklagenævnet sammen. Men det er en endnu større synd, at politikerne står til at skulle blive siddende i Naturklagenævnet ifølge regeringens udkast til et lovforslag om en række ændringer af klagenævn og love på natur- og miljøområdet.

    Det mener professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet, som på disse to punkter er rørende enig med Dansk Landbrug, Dansk Industri og Dansk Byggeri som helt usædvanligt er gået sammen om et høringssvar, hvor de blandt andet kritiserer disse to forhold. (Læs gårsdagens artikel: Politikerne ud af naturklagenævnet)

    Et høringssvar som dybest set beder regeringen om at starte forfra. Landets anden professor i miljøret, Ellen Margrethe Basse fra Århus Universitet, er enig i de to kritikpunkter.

    Ualmindeligt uhensigtsmæssigt
    "Det er ualmindelig uhensigtsmæssigt, at Naturklagenævnet og Miljøklagenævnet ikke bliver lagt sammen. Vi har en række sager, der involverer afgørelser, hvor Naturklagenævnet afgør den ene del, og Miljøklagenævnet afgør den anden del. I øjeblikket er der flere sager, som ligger i et juridisk ingenmandsland, så de bliver sendt frem og tilbage mellem de to nævn og tilbage til førsteinstanserne, fordi kompetencesystemet ikke virker", siger Peter Pagh.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024