Professor: Brug for nye regler om vindmølle-støj

VINDMØLLER: Ny forskning fra professor Henrik Møller viser, at når vindmøllerne bliver større, så stiger problemerne med lavfrekvent støj. Men de nuværende regler beskytter ikke borgere mod gener fra lavfrekvent støj. Enhedslisten stiller spørgsmål til miljøministeren.
Foto: colourbox
Anders Jerking
Fakta

Uddrag fra Henrik Møllers konklusion:

"Resultaterne bekræfter den hypotese, at spektret af vindmøllestøj flytter sig nedad i frekvens med stigende møllestørrelse. Den lavfrekvente relative andel af den udsendte støj er højere for store vindmøller (2,3-3,6 MW) end for små vindmøller (op til 2 MW). Forskellen er statistisk signifikant for 1/3-oktavbåndene i frekvensområdet 63-250 Hz. Forskellen kan også udtrykkes som en forskydning af spektret på omkring 1/3 oktav. Et yderligere skift af lignende størrelse må forventes for vindmøller i 10 MW størrelsen."

"Den udsendte A-vægtede lydeffekt stiger proportionalt med den nominelle elektriske effekt eller sandsynligvis endnu mere. Derfor forurener store vindmøller det samme - eller et større - areal med støj, sammenlignet med små møller med den samme samlede elektriske effekt."


Kilde: Uddrag af konklusion
Det er ikke uden problemer at erstatte mindre vindmøller med større. For når vindmøllerne vokser, så stiger problemerne med den lavfrekvente støj, og det kan være til stor gene for naboer. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet.

Det er den anerkendte professor i akustik Henrik Møller, som har analyseret støjen fra 48 store og små vindmøller. Han mener, at resultaterne tilbageviser Miljøstyrelsens opfattelse af, at støj-billedet ikke ændrer sig, når vindmøller bliver større.

"Der bliver mere støj, når møllerne bliver større. Det er ganske naturligt, men når vi analyserer data, så viser det sig også, at spektret rykker nedad i frekvens, efterhånden som møllerne bliver større. Når det rykker nedad i frekvens, så er der risiko for, at lyden breder sig over et større areal og nemmere kan trænge ind i husene. Det vil ofte være meget generende for folk, fordi man er mere følsom over for de lave frekvenser, selvom decibel-tallet er det samme," forklarer Henrik Møller.

Undersøgelsen viser, at forskellen i støjen på de små vindmøller (op til 2 megawatt) og de store vindmøller (2,3-3,6 megawatt) er ganske stor.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024