RenoSam: Pas på affaldssektoren

INTERVIEW: Danmark har Europas laveste priser for forbrænding af affald. Derfor skal politikerne passe gevaldigt på med at liberalisere affaldssektoren, lyder det fra forbrændings-anlæggenes interesseorganisation. Dansk Industri forstår ikke bekymringen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Regeringen skal passe på, at den ikke ødelægger mere end den gavner i bestræbelserne på at effektivisere og liberalisere affaldssektoren. Sådan lyder advarslen fra RenoSam, der blandt andet har størsteparten af Danmarks 32 affaldsforbrændingsanlæg som medlemmer.

Hvorfor skal regeringens være særligt varsomme med at liberalisere affaldssektoren, er det ikke blot fordi kommunale selskaber ikke bryder sig om konkurrence?

"I Danmark har vi Europas billigste priser for affaldsforbrænding. Tyskerne betaler op mod 1500 kroner per ton. Og når prisen i Danmark er 200 kroner per ton, vil tyskerne være parat til at betale måske 500 kroner per ton og stadig spare penge. Derfor risikerer man ved en liberalisering, at priserne vil stige, og dermed må danske virksomheder betale mere for at komme af med deres affald", siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i RenoSam.

Liberalisering fører til prisstigning
Han peger på, at et af hovedformålene med affaldspolitikken i Danmark netop er at sikre, at virksomheder og private kan komme af med deres affald til en overkommelig pris. "Affaldskredsløbet er så komplekst, at selv små forandringer kan give utilsigtede konsekvenser", siger Jacob Hartvig Simonsen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Miljø

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024