Skovidyllen skal bevares

Den ny skovlov åbner op større frihed til skovejerne. Men forudsætningen for en moderne skovpolitik er, at skovejerne får betaling for skovenes ydelser til samfundet - og her har Skovrådets ny formand kig på EUs landdistrikstsordning.
Marie Andergren

Gudskelov har Folketinget taget de overordnede politiske diskussioner, men der er mange grænsetilfælde, hvor vi skal rådgive ministeren. Eksempelvis hvis et jagtselskab ansøger om at holde frokost i en spejderhytte to gange årligt. Hvad er rigtigt og forkert i det spil?

Niels Elers Koch
Formand for Skovrådet
Fakta
Skovrådet har til opgave:

  • at rådgive ministeren i skovbrugsfaglige og andre spørgsmål vedrørende skove

  • at afgive udtalelser til ministeren på eget initiativ om spørgsmål af betydning for skovene eller lovenes administration og

  • at følge udviklingen i skovene og lovens administration

  • Kilde: §47 i Skovloven
    Ydmyghed. Ordet optræder igen og igen, når Niels Elers Koch taler om den formandspost, som miljøminister Connie Hedegaard (K) den 20. august bad ham indtage.

    Den 53-årige direktør for Center for Skov, Landskab og Planlægning under den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole skal som formand for det ny Skovråd, forsøge at opnå enighed i et råd, der repræsenterer så forskellige interesser som Dansk Skovforening, Friluftsrådet, savværkerne og Nepenthes.

    "Kan vi ikke blive enige, så er rådet mindre brugbart. Derfor finder jeg mig meget ydmyg overfor opgaven," siger Niels Elers Koch, da Altinget møder ham på kontoret i Hørsholm.

    Bemærkningerne til den ny skovlov skal nærlæses på familien Kochs efterårsferie til Kreta. Loven, som trådte i kraft den 1. oktober, gør op med godt 200 års fiksering mod produktion af tømmer. I stedet skal skovene nu i langt højere grad opfylde danskernes behov for natur og friluftsliv. Spejderhytter og skovbørnehaver bliver tilladt for at tilgodese børn og unges friluftsliv. Men netop hytterne forudser den ny formand bliver et emne, som Skovrådet skal følge tæt:

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024