Skrotskibe skal på dagsordenen!

SF opfordrer transport- og energiminister Flemming Hansen til at bringe skrotskibe på dagsordenen på Rådsmødet i dag. Flere hundrede gamle olietankere risikerer at følge i kølvandet på den danske færge 'Kong Frederik IX' og ende som ophugning på indiske strande.
Marie Andergren

Med dette kan vi sende et stærkt signal om, at hverken Indien eller Danmark vil acceptere eksport af miljøproblemer, som kan klares lokalt, og at vi - som regeringer - ikke vil acceptere denne form for beskidt spil, der resulterer i varig skade af miljøet.

Connie Hedegaard (K)
Miljøminister
Fakta
  • Korsør Kommune vil ikke kendes ved den kasserede danske færge 'Kong Frederik IX', som miljøminister Connie Hedegaard (K) har bedt Indien om at få returneret til Danmark.

  • Færgen lå i Korsør havn i to år, inden den midt i marts forlod Danmark for officielt at fungere som passagerskib i Golfen, men reelt var på vej til en indisk strand med fare for at ende som miljøfarligt skrot.

  • Den 51 år gamle færge forlod Danmark den 16. marts og har passeret Suez-kanalen på vej til Rødehavet med kurs mod den indiske vestkyst for at blive skrottet.

  • Efter pres fra Greenpeace og SF bad Connie Hedegaard i fredags sin indiske kollega om at sende færgen retur.


  • Kilde: Politiken
    SF opfordrer transport- og energiminister Flemming Hansen (K) til at bringe skrotskibe på dagsordenen, når EUs trafikministre i dag torsdag holder Rådsmøde.

    "Der er et hul i det globale forbud mod tankere med enkeltskrog, som trådte i kraft tidligere denne måned. Alene i Europa skal der udfases 334 tankere. Det vil være udtryk for dobbeltmoral, hvis vi ikke selv sikrer en forsvarlig skrotning af de giftige skibe i Europa, men i stedet sender dem til ophugning på strande i Indien og Bangla Desh," siger SFs miljøordfører, Steen Gade, til Altinget.

    SF håber, at Flemming Hansen bringer sagen op i EU således at det sikres, at Indien og andre ulande ikke bliver dumpningsplads for de udtjente olietankere, der er udfaset af miljøhensyn.

    De gamle tankere indeholder asbest og er smurt ind i hormonforstyrrende malinger som TBT. Stoffer der registreres som farligt affald.

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Miljø

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024