Danskerne bakker op om starthjælpen

NYHED: Et flertal af danskerne vil fastholde starthjælpen som en lavere ydelse end kontanthjælp. Regeringen og Dansk Folkeparti glæder sig, men S og SF vil dog stadig af med ordningen.
Starthjælpen til indvandrere bør holdes lavere end kontanthjælp, mener et flertal af danskerne.
Starthjælpen til indvandrere bør holdes lavere end kontanthjælp, mener et flertal af danskerne.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Hvis integrationen skal lykkes, skal indvandrerne ud på arbejdsmarkedet, men starthjælp får ikke folk ud i arbejde, som regeringen bliver ved med at gentage som en udokumenteret påstand. Ens kompetencer bliver jo ikke bedre, jo fattigere man er.

Astrid Krag
SF's integrationsordfører
Fakta

Spørgsmål om starthjælp:

Nytilkomne indvandrere modtager starthjælp på 5.940 kr. før skat, mens en enlig på kontanthjælp modtager 9.219 kr. om måneden før skat. Mener du, at starthjælpen skal sættes op på niveau med kontanthjælp?

32 procent svarer ja til, at starthjælpen bør være på niveau med kontanthjælpen.
58 procent svarer nej til, at starthjælpen til nytilkomne bør være på niveau med kontanthjælpen.
10 procent svarer ved ikke.

1357 danskere har svaret på spørgsmålet.


Kilde: A&B Analyse
Fakta

Fakta om starthjælp: 

Starthjælp gives til udlændinge, der ikke kommer fra Norden og EU, og som har opholdt sig i Danmark i færre end 7 ud af de sidste 8 år. Dette gælder også for danske statsborgere, der har opholdt sig i et land uden for EU.

Starthjælpen gives desuden kun, hvis man er meldt til en arbejdsformidling og benytter sig af de aktiveringstilbud, der tilbydes.

Starthjælpens størrelse:

2.449 kr. for personer under 25 år, som bor hos forældrene
4.926 kr. for personer under 25 år, som er udeboende
5.940 kr. for enlige personer, der er fyldt 25 år
4.926 kr. for gifte eller samlevende personer, der er fyldt 25 år

Beløbene er skattepligtige.


Kilde: borger.dk
Fakta
Så mange er på starthjælp: 

Marts 2007:

Starthjælp - 2084 personer
Introduktionsydelse - 1813 personer
I alt 3897 personer

Marts 2008:

Starthjælp - 2368 personer
Introduktionsydelse - 1883 personer
I alt 4251 personer


Kilde: Arbejdsdirektoratet

Den har været udskældt for at fastholde indvandrere i fattigdom, men trods kritikken af starthjælpen er et klart flertal af danskerne for at beholde starthjælpen.

Det viser en meningsmåling blandt 1357 danskere, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.

I alt 58 procent af de adspurgte mener, at starthjælpen forsat bør være lavere end kontanthjælpen, mens 32 procent svarer ja til at sætte starthjælpen op på niveau med kontanthjælpen. De resterende 10 procent svarer "ved ikke" til spørgsmålet.

S vil afskaffe ordningen
Alligevel fastholder Henrik Dam Kristensen, Socialdemokraternes integrationsordfører, at starthjælpen bør afskaffes.

"Indvandrere kommer ikke i arbejde, før de har mulighed for at gøre det. Så når nogle grupper af indvandrere kommer til Danmark med en traumatisk baggrund og ikke kan sproget, så skal man give dem en ordentlig sprogundervisning og opkvalificere deres kompetencer. Det skal ikke gøres ved hjælp af ydelser, der fastholder dem i fattigdom," siger Henrik Dam Kristensen.

Kun vælgere fra Enhedslisten og De Radikale siger klart ja til at hæve niveauet for starthjælpen, mens SF-vælgere næsten er delt i spørgsmålet med en svag overvægt til at hæve starthjælpen. De resterende vælgergrupper - inklusive Socialdemokraterne - vil fastholde den lavere starthjælp med Dansk Folkeparti-vælgere som de største tilhængere af ordningen.

Hvorfor er I uenige med jeres vælgere, hvor 49 procent vil fastholde starthjælpen, mens 41 procent vil hæve beløbet?

"Undersøgelsen viser, at befolkningen - inklusive socialdemokrater - som på så mange andre områder på flygtninge-indvandrer-spørgsmål er delt. Derfor er det vores opgave at forklare vores budskab bedre, for som parti har vi som målsætning at bekæmpe fattigdom og ulighed. Starthjælpen betyder, at regeringen snupper pengene, og så kan indvandrere gå med den lave ydelse med alt, hvad det medfører af negative konsekvenser. Man skal behandle folk ens, og derfor skal alle have mulighed for kontanthjælp uafhængigt af, hvem man er eller hvor man kommer fra," siger Henrik Dam Kristensen.

Starthjælp gør kun folk fattigere
SF's integrationsordfører Astrid Krag mener, at danskerne ikke kender de negative konsekvenser af starthjælpen, og derfor viser undersøgelsen en overvægt af tilhængere af ordningen.
"Hvis starthjælpen bare betød, at indvandrere kom i arbejde, var der fornuft i ordningen, men faktum er, at den kun gør folk fattigere. Det rammer børn, der skal vokse op i fattige rammer og ikke har råd til eksempelvis at gå til fritidsaktiviteter. Hvis folk kendte til de negative konsekvenser, ville tallet se anderledes ud," siger Astrid Krag.

SF mener ligesom Socialdemokraterne, at starthjælp skal fjernes til fordel for at give kontanthjælp til alle. Men det skal ikke stå alene.

"Hvis integrationen skal lykkes, skal indvandrerne ud på arbejdsmarkedet, men starthjælp får ikke folk ud i arbejde, som regeringen bliver ved med at gentage som påstand, der er udokumenteret. Ens kompetencer bliver jo ikke bedre, jo fattigere man er. Det ville derimod være logisk at give dem mere uddannelse og gøre plads til flere på fleksible arbejdsmarkeder," siger Astrid Krag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024