Aktørerne ser tilbage på folketingsåret

TILBAGEBLIK: Aktørerne på socialområdet gør op, hvad der har været værst og bedst i det forgange folketingsår.
Morten Øyen

Det bedste er, at rigtig mange politikere er ved at få øjnene op for, at psykiatriske lidelser faktisk berører rigtig mange mennesker i Danmark og ikke blot er en niche.

Thorstein Theilgaard
Generalsekretær for Bedre Psykiatri

Altinget | Social har spurgt nogle af de toneangivende aktørere på socialområdet, hvad der har kendetegnet folketingsåret 2009/2010 - hvad der har været bedst, og hvad der har været værst.

Sænkelse af den kriminelle lavalder, debat om fattigdomsgrænse, større fokus på psykiatri og den nye socialminister fyldte meget i året, der gik.

Betinna Post, Dansk Socialrådgiverforening

Formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, mener, at folketingsåret har budt på et social nulpunkt med de seneste stramninger for ungdomskriminalitet:

"Sænkelsen af den kriminelle lavalder og indførelsen af fodlænker til 12-årige udgør det absolutte nulpunkt. Det var virkelig en sort uge. Samtidig fjernede man det lave strafminimum fra før. De tre beslutninger i den samme pakke udgør nultpunktet i forhold til det kriminalpræventive arbjede," siger Bettina Post.

Hun finder dog et lyspunkt i den nye socialminister, Benedikte Kiær (K):

"På den positive side har den nye socialminister udvist et socialt engagement. Jeg er især meget positiv over, at der kun gik to måneder, fra jeg første gang lancerede ideen om socialrådgivere i dagsinsitutionerne, før ministeren havde fundet fire millioner til forsøg. Det var virkelig en opmuntring."

Jann Sjursen, Rådet for Socialt Udsatte

I løbet af det forgange folketingsår blev Jann Sjursen formand for Rådet for Socialt Udsatte. Han ser en fornyet fokus på fattigdomsbekæmpelse, men mener samtidig, at der kunne gøres endnu mere:

"Det værste og det bedste er egentlig det samme. EU's fattigdomsår har været en gave til regeringen og Folketinget i forhold til fokus på fattigdomsbekæmpelse. Bekæmpelse af fattigdom som del af det nye regeringsprogram er noget af det bedste, der er sket."

På den negative side peger han på, at der stadig mangler en fattigdomsgrænse.

"Omvendt er det negativt, at regeringen stadig viger tilbage fra at indføre en egentlig fattigdomsgrænse med udgangspunkt i økonomi. Det er positivt, at regeringen anerkender fattigdom i Danmark. På den anden side mangler vi en fattigdomsgrænse, og det er måske ikke det værste, men dog ganske alvorligt i forhold til fattigdomsbekæmpelse," siger Jann Sjursen.

Thorstein Theilgaard, Bedre Psykiatri

Generalsekretær for Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, har bemærket, at psykiatri fylder mere hos politikerne. Han mener dog, at man stadig mangler at følge op med hensyn til handling og midler.

"Det bedste er, at rigtig mange politikere er ved at få øjnene op for, at psykiatriske lidelser faktisk berører rigtig mange mennesker i Danmark og ikke blot er en niche. Det er også positivt, at man i højere grad ser de pårørende som en del af løsningen," siger Thorstein Theilgaard.

Ifølge ham viser den politiske bevidsthed om problemet sig i de ting, der det seneste år er blevet sagt i folketingssalen, i debatindlæg, og det er noget, han har mærket i dialogen med politikerne.

"Det værste er dog, at der er rigtig meget tale, men psykiatriområdet er systematisk underprioriteret økonomisk. Det har nogle drastiske konsekvenser, herunder at behandlingen ikke lever op til forventningerne til en velfærdsstat i 2010," siger Thorstein Theilgaard.

Ask Svejstrup, SAND

Sekretariatleder i de hjemløses landsforening, SAND, Ask Svejstrup, mener ikke, der har været mange gode sager på hjemløseområdet.

"Der er ikke sket så meget på hjemløseområdet, så det er svært at sige, hvad det bedste er. Der ligger jo en hjemløsestrategi, men det er en administrativ plan, der skal gennemføres, men som egentlig er politisk er vedtaget for længe siden," siger Ask Svejstrup.

Han savner, at den nye socialminister bruger mere energi på hjemløseområdet.
"Socialministeren har ikke vist sig på hjemløseområdet. Der har hun godt nok ikke gjort meget. Til gengæld har hun vist et større engagement på det psykiatriske område. Og det kan godt hænge lidt sammen med hjemløseområdet. For rigtig mange pladser, rigtig mange personaletimer og meget tid generelt går med at tage sig af psykisk syge på bostæderne. Men generelt har hun været forbløffende tavs på hjemløseområdet," siger Ask Svejstrup.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024