Fra rengøring til økonomiansvarlig

Det skriger til himlen, når veluddannede indvandrere bruger deres talenter som rengøringsassistenter, samtidig med at Danmark mangler højtuddannet arbejdskraft. I Århus modarbejder et projekt den tendens - og det har hidtil skaffet cirka 70 indvandrere i job.
Ole Hall

Det vigtigste er, at den enkelte let og smertefrit får lov til at vise, hvad han eller hun dur til.

Natalia Lieknins
Leder af projekt JobReserve i Århus Kommune
Fakta
Ansøgerne kommer typisk fra lande med et højt eller middelhøjt uddannelsesniveau. Mens de fleste tredjeverdens lande er svagt repræsenteret. Cirka 60 procent af ansøgerne kommer fra Østeuropa og cirka 20 procent er fra Vesteuropa. Resten kommer fra lande som Rusland, Indien, Thailand, Japan og Canada. Det er typisk danske virksomheder med internationale aktiviteter, der benytter sig af projekt JobReserve.

Kilde: Projekt JobReserve
Trods sprogbarrierer, ukurante eksamensbeviser og kulturforskelle kan det lade sig gøre. Et projekt i Århus forvandler rengøringsassistenter til økonomiansvarlige. Og arbejdsløse til eksportkoordinatorer.

”Vi er overbevist om, at vi gør det rigtige. Vi sætter tidligt ind og giver ansøgerne nogle positive oplevelser på arbejdsmarkedet. For hvis ikke de kommer tidligt i gang, så mister de selvtillid, og deres kvalifikationer bliver forældet.”

Det siger Natalia Lieknins, der er projektleder på projekt JobReserve i Århus Kommune.

Siden 2004 har hun matchet mellem- og højtuddannede familiesammenførte med job, der svarer til deres kvalifikationer. Et projekt, der ud af 120 personer har hjulpet cirka 60 procent i arbejde og cirka 15 procent i gang med videreuddannelse.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024