Debat

Ikke nok hjælp til dem med komplekst handicap

DEBAT: I dag er der ikke tilstrækkelig specialiseret hjælp til dem med et komplekst handicap. Regionerne er klar til at tage et medansvar og skabe en bedre sammenhæng i indsatsen, skriver Carl Holst, næstformand i Danske Regioner.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag er der ikke et klart ansvar for indsatsen til mennesker med komplekse handicap. De er nemlig så få, at ingen tilsyneladende føler et tilstrækkeligt ansvar for, at der er tilstrækkelig specialiseret hjælp til dem.

Carl Holst
Næstformand i Danske Regioner (V)
Fakta

Fra 21. marts og en måned frem handler femte udgave af Socialdebatten om fremtidens specialiserede socialområde.

Mød Socialdebbattens debatpanel 

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Emnet for den første udgave af Socialdebatten, der startede i november måned, var anbringelser af udsatte børn. Det er nu femte gang, Socialdebatten kører.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.


 

Af Carl Holst
Regionrådsformand i Region Syddanmark og næstformand i Danske Regioner (V)

Hvert år rammes et antal mennesker af et komplekst handicap. Nogle fødes med det, andre rammes som følge af sygdom eller ulykke. Det kan være en hjerneskade efter en ulykke, problemer med at tale, høre og se efter en tumor i hjernen eller en svær spiseforstyrrelse. Fælles er, at de i en periode har behov for intensiv hjælp fra eksperter.
 
Men det kniber desværre med eksperthjælpen. I dag er der ikke et klart ansvar for indsatsen til mennesker med komplekse handicap. De er nemlig så få, at ingen tilsyneladende føler et tilstrækkeligt ansvar for, at der er tilstrækkelig specialiseret hjælp til dem.

Derfor har mange af de højt specialiserede tilbud måttet dreje nøglen om. Det betyder, at mennesker med komplekse handicap, har svært ved at få den rette hjælp. Resultatet er en ringe livskvalitet for dem og deres pårørende og samtidig et stort tab for samfundet.
 
Regioner klar til ansvar
Skal man drive, udvikle og etablere højt specialiserede tilbud, kræver det et stort befolkningsgrundlag, høj faglig ekspertise, bæredygtige faglige miljøer og mulighed for nært samarbejde med sundhedsvæsenet. De forudsætninger har vi i regionerne. Og vi er klar til at tage et fagligt og økonomisk medansvar på området.
 
Regionerne har en vigtig rolle at spille på det specialiserede socialområde - i særdeleshed når det gælder indsatsen for mennesker med behov for intensiv hjælp og social indsats i forlængelse af hospitalsindlæggelser.

Det er afgørende, at vi sikrer bedre synergi og samarbejde mellem behandlingsindsatsen på hospitalerne og den efterfølgende sociale indsats. Her skal inddrages de nødvendige sundhedsfaglige kompetencer, så den samlede indsats hænger bedre sammen end i dag. Det kan for eksempel være mennesker med svære spiseforstyrrelser eller mennesker med kompleks erhvervet hjerneskade. Det er ikke godt nok, at vi sikrer kvalificeret behandling på hospitalerne, hvis det kikser med den efterfølgende rehabilitering og sociale opfølgning. Den opgave skal vi kunne løse.

Regionerne har en platform, der gør det muligt at drive de højt specialiserede tilbud både fagligt og økonomisk fornuftigt. Det handler kort og godt om at drive området på en bedre måde og levere en mere effektiv indsats.
 
Kvalitet og effektivitet
Med den rigtige planlægning og organisering er det faktisk muligt både at fastholde tilbud i nærmiljøet til de mange, som har mindre behov, og samtidig sikre ordentlige tilbud til de få, som har det allersværest. Og for dem er det vigtigere at få den rette hjælp i en midlertidig periode, end at hjælpen er lige henne om hjørnet. For dem tæller kvaliteten frem for nærhed.
 
Regionerne skal også fortsat kunne løse andre opgaver på det sociale område efter aftale med kommunerne. Der er et godt samarbejde i regionerne med kommunerne om netop at sikre den faglige udvikling på socialområdet. Og det skal fortsat bestå, så man udnytter den faglige ekspertise, der er i regionerne.

Regionerne er som leverandører af sociale tilbud optaget af at skabe effekt for de borgere, som benytter sig af tilbuddene. Tilbuddene skal drives effektivt, så der sikres høj faglighed og bæredygtig økonomi.
 
Tilbud til gruppen med komplekse handicap
Danmark har været kendt for en veludviklet socialsektor, hvor der har været arbejdet målrettet med at udvikle området, for at nå et fagligt højt niveau i den hjælp og støtte vi tilbyder borgere med handicap. Gennem de seneste år er der også sket udvikling af området. Men bare ikke for den lille gruppe med komplekse handicap. Dem har vi ikke formået at samle op.
 
Det sidste mener vi i regionerne ikke, at samfundet kan være bekendt. Vi er derfor klar til at tage ansvaret for de allersvageste og sikre dem ordentlige tilbud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024