Modersmålsundervisning virker ikke

BAGGRUND: I mange år blev modersmålsundervisningen blandt forskere betragtet som en stor fordel for tosprogede børn. Men en ny undersøgelse afliver denne opfattelse, og det får politiske konsekvenser i København.
Erik Holstein

Vores holdning er, at man er nødt til at sætte tidligere ind blandt børnenes helt basale forståelse af almindelige begreber. Og her fungerer modersmålsundervisningen ikke optimalt

Jakob Hougaard
Integrationsborgmester (S), København
Modersmålsundervisning hjælper ikke indvandrerbørn til bedre resultater i skolen.

Hvis man i det hele taget kan konstatere en forskel mellem de børn, der har modtaget modersmålsundervisning og de, der ikke har, er der snarere tale om en negativ virkning af modermålsundervisningen.

Den negative effekt i dansk og matematik bliver dog stort set neutraliseret, hvis man renser tallene for sociale forhold. Resultaterne fremgår af en ny undersøgelse fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut(AKF).

I hvert fald ingen positiv forskel
I AKF-undersøgelsen hedder det i - et noget teknisk sprog:
"De deskriptive analyser viser, at der generelt ingen sammenhæng er mellem deltagelse i modersmålsundervisning og elevernes gennemsnitlige testresultater i læsning, matematik og naturvidenskab.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024