SF's integrationskurs - på alles læber

BAGGRUND: De seneste uger har al tale om integration handlet om SF og deres nye kurs. S er begejstret og De Radikale bekymret.
Villy Søvndal - manden, der er på alles læber. Han har med sin nye integrationskurs formået at skabe øget fokus på sig selv og sit parti, SF.
Villy Søvndal - manden, der er på alles læber. Han har med sin nye integrationskurs formået at skabe øget fokus på sig selv og sit parti, SF.Foto: Altinget/Rasmus Flindt
Kristine Bertelsen
De seneste uger har integration stået højt på både mediernes og politikernes dagsorden. Ikke i form af nye forslag og løsninger. Omdrejningspunktet har i stedet været SF og partiets "nye" integrationskurs.

Er kursen blevet strammere? Kan SF samarbejde med Socialdemokraterne eller ligefrem med regeringen om integrationspolitikken? Giver SF køb på deres humanistiske værdier?

Spørgsmålene til SF og partiets populære formand har været mange. Lige så vel som angrebene. For den ændrede kurs har været effektiv. SF har aldrig været mere populær i meningsmålingerne end nu. En måling fra analysebureauet Green gav SF 19,5 pct. af stemmerne mod 22 pct. til Socialdemokraterne. Både opposition og regering begynder at føle sig truet.

"Skrid ad helvede til"
Virakken startede, da Villy Søvndal bad den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir om at skride ad helvede til. En ny, skarp tone, lød det fra medierne. Mens Villy Søvndal havde travlt med at sige, at der intet nyt var i det. Det havde partiets leder før ham, Holger K. Nielsen, også sagt. Et faktum, historien og andre partiledere var enige med Villy i.

Dokumentation

Tidslinie over SF's integrationskurs

20/2 Hizb ut-Tahrir skal skride ad helvede til, siger SF's formand Villy Søvndal.

23/2 SF's integrationsordfører Astrid Krag foreslår blandt andet menneskelige armlænker, tvungen forældrecoaching og en øget indsats mod bandekriminalitet i kølvandet på ildspåsættelserne landet over.

1/3 Villy Søvndal fortryder sin tidligere kritik af Muhammed-tegningerne. Han mener nu, at tegningerne var nødvendige.

7/3 Villy Søvndal siger, at dårlig integration ikke kun skyldes sociale problemer, men også kulturelle problemer. Han erkender, at der er behov for at stille krav til begge dele for at sikre en god integration. Det vigtige skel er for Villy Søvndal ikke religion, men om man er demokrat eller ej.

8/3 SF vil arrangere en demonstration mod religiøs og politisk fanatisme til sommer. Villy Søvndal vil ikke lade Pia Kjærsgaard (DF) være på talelisten. Han mener, at Pia Kjærsgaard sammen med Hizb ut-Tahrir selv er en del af problemet.

9/3 Helle Thorning (S) er begejstret for SF's kursændring på integrationsområdet og inviterer SF til et møde om integrationspolitikken med det formål, at det skal munde ud i et fælles integrationsudspil. Men De Radikales leder Margrethe Vestager udtrykker derimod bekymring over for SF's kurs. Hun frygter, at værdigrundlaget vil skride, hvis SF kobler sig på S' hårde linje.

9/3 SF fastholde deres modstand mod 24-års reglen og tilknytningskravet. Men Villy Søvndal udtaler, at han ikke ønsker at møde op med ultimative krav til forhandlingsbordet med Socialdemokraterne.

10/3 Ventres integrationsordfører Karen Ellemann byder SF's nye kurs på integrationsområdet velkommen. Hun vil ikke afvise, at SF kan blive en del af forligskredsen bag den danske udlændingepolitik. En invitation, Pia Kjærsgaard (DF) ikke billiger.

11/3 Fogh afviser at tale integrationspolitik med SF, før de accepterer 24-års reglen og tilknytningskravet. Det afviser Villy Søvndal, der understreger, at SF stadigvæk er imod 24-års reglen og tilknytningskravet.

11/3 Villy Søvndal møder kritik fra dele af SF's folketingsgruppe for hans holdning til Muhammed-tegningerne og pga. "et for lavt informationsniveau" i forhold til gruppen. Kritikken var dog mindre end ventet, og et flertal i SF's gruppe bakker op om Søvndals hovedsynspunkter.

11/3 En meningsmåling fra Megafon viser, at knap tre ud af fire vælgere er positive over for den nye integrationskurs fra SF.

11/3 SF præsenterer 30 integrationsmål.

12/3 De Radikale afviser at mødes med Socialdemokraterne og SF for at diskutere SF's nye integrationsmål. R beskylder SF for at gå mere op i hensynet til meningsmålingerne end til integration.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024