Strid om effekten af 300-timers-reglen

NYHED: Hos Dansk Socialrådgiverforening vækker den dyb bekymring - hos KL ros. Effekten af 300-timers-reglen skiller vandene.
Marie Louise Gørvild

2 pct. i ordinært arbejde kan på ingen måde betragtes som en succes. Det må selv regeringen kunne se. Tværtimod står vi tilbage med 395 ægtepar, der er frataget deres kontanthjælp. Det er her vanskeligt at få øje på, hvad der kan gøres for at hjælpe de personer, når de både mister halvdelen af forsørgelsesgrundlaget og pligten til at deltage i beskæftigelsesfremmende tiltag.

Bettina Post
Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Man kan mene, at 2 pct. i ordinært arbejde umiddelbart ikke lyder af meget, men i KL ser vi reglen som en del af en større indsats. Og her må vi sige, at regeringen med flere forskellige tiltag har fået historisk mange kontanthjælpsmodtagere væk fra overførselsindkomster.

Ulrik Petersen
Chefkonsulent i KL
Der var tilfredshed hos beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), da Ankestyrelsen i sidste uge offentliggjorde en undersøgelse om effekterne af 300-timers-reglen. Hos centrale aktører på området skiller 300-timers-reglen imidlertid vandene.

Økonomiske incitamenter virker ikke
Et sted, hvor undersøgelsen bliver modtaget med bekymring, er hos Dansk Socialrådgiverforening.

"2 pct. i ordinært arbejde kan på ingen måde betragtes som en succes. Det må selv regeringen kunne se. Tværtimod står vi tilbage med 395 ægtefæller, der er frataget deres kontanthjælp. Det er her vanskeligt at få øje på, hvad der kan gøres for at hjælpe de personer, når de både mister halvdelen af forsørgelsesgrundlaget og pligten til at deltage i beskæftigelsesfremmende tiltag," siger Bettina Post, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.

Hun bider mærke i, at lovgivningen især har ramt indvandrerkvinder. Her siger al erfaring, at denne gruppe har svært ved at komme i arbejde pga. manglende sociale og sproglige kompetencer.

Dokumentation

Århus Kommunes 'Projekt 300':

Projektet er målrettet de borgere som ikke umiddelbart kan se sig selv på arbejdsmarkedet, og som har behov for et mere konkret og opnåeligt delmål: nemlig 300 timers ustøttet arbejde via deltidsjob.

Projektets forløb er:

  1. Afklaring af kompetencer, ønsker og realistiske jobmuligheder ved individuel samtale/samtaler med de berørte personer.
  2. Evt. opstart på en af Arbejdsmarkedsnetværks samarbejdsvirksomheder under en af joblinierne. Dette forløb er kun i en kortere periode med henblik på, at klargøre deltagerne til at varetage et deltidsjob. Denne mulighed anvendes i det omfang det vurderes relevant.
  3. Opstart i deltidsjob, som opfylder lovens krav om ustøttet arbejde.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024