Kræftpatienter kan få nordisk ekspertråd

KRÆFT: Sundhedsministeren var på et samråd onsdag åben over for SF's forslag om et nordisk second opinion-udvalg til at vurdere kræftpatienters muligheder.
Nyt nordisk ekspertråd skal kunne hjælpe kræftpatienter uden håb.
Nyt nordisk ekspertråd skal kunne hjælpe kræftpatienter uden håb.
Maria Dalby

Jeg synes, at det er en udmærket ide at overveje mulighederne for et nordisk samarbejde. Og jeg vil gerne bede Sundhedsstyrelsen tage en drøftelse med de andre nordiske lande med henblik på at udveksle erfaringer og eventuelle muligheder for et fremtidigt samarbejde.

Jakob Axel Nielsen
Sundhedsminister
Fakta
En evaluering af second opinion-ordningen fra 2005 fra Kræftens Bekæmpelse viser, at i 10 ud af 13 tilfælde, hvor patienter og pårørende har haft en samtale med en sygehuslæge om evt. at spørge second opinion-panelet, er det sket på patientens eller de pårørendes initiativ.

Og evalueringen viste også, at patienterne får kendskab til ordningen via pressen og Kræftens Bekæmpelse.

Danske kræftpatienter kan forhåbentlig en gang i fremtiden få hjælp fra nordiske kræfteksperter, når mulighederne i det danske sundhedsvæsen er udtømt. Det er gode nyheder, mener SF's sundhedsordfører.

"Hvis vi ser på det danske system, så har patienterne det bedre end i udlandet. Men ser vi det fra patienternes og Kræftens Bekæmpelses synspunkt, så oplever de, at der er potentiale for forbedringer, og derfor tog vi det op i samrådet," siger Karl Bornhøft.

Han har foreslået, at det danske second-opinion-udvalg udvides til at være et nordisk, så der kan komme flere eksperters bud på, hvad der kan gøres. Og det bakker sundhedsministeren op om.

Vigtigt med flere eksperter
"Jeg synes, at det er en udmærket ide at overveje mulighederne for et nordisk samarbejde. Og jeg vil gerne bede Sundhedsstyrelsen tage en drøftelse med de andre nordiske lande med henblik på at udveksle erfaringer og eventuelle muligheder for et fremtidigt samarbejde," sagde Jakob Axel Nielsen (K).

Men han understregede samtidig, at det danske system er det bedste, og at det derfor er vigtigt, at rettighederne ikke forringes for danske patienter.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024