Sundhedsministeren skal i samråd om private kræftoperationer

NYHED: Per Clausen (EL) indkalder nu sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i samråd i sundhedsudvalget, hvor kravene til kræftoperationer i det private skal diskuteres.
Kasper Frandsen

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er kaldt i samråd i sundhedsudvalget på baggrund af et paragraf 20 spørgsmål fra den altid spørgelystne Per Clausen fra Enhedslisten.

Spørgsmålet er stillet på baggrund af en artikel fra Dagens Medicin, hvor tre fremtrædende kirurger kritiserer regeringens accept af kræftbehandlinger på private hospitaler og et tidligere samrådssvar, også ud fra et spørgmål af Per Clausen, om samme emne fra sundhedsministeren (se spørgsmål/svar nederst på siden).

Sundhedsministeren skal besvare nedenstående spørgsmål fra Per Clausen:

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han ikke stiller de samme kvantitative og kvalitative krav til private hospitaler, som skal udføre kræftoperationer, som han stiller til offentlige hospitaler, som skal udføre de samme operationer.

Den endelige dato for samrådet er endnu ikke fastsat.

 

Dokumentation
Spørgsmål S 1486 fra Per Clausen d. 15/5 i sundhedsudvalget:
"Er ministeren enig i, at kravet til patientvolumen ved behandling af tarmkræft også må gælde for privathospitaler, der eventuelt skal udføre disse operationer?"

Sundhedministerens svar:
I medfør af § 17 i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed er enhver autoriseret sundhedsperson forpligtet at udvise omhu og samvittighedsfuldhed i udøvelsen af sin virksomhed. Om en læge er ansat på et offentligt eller et privat sygehus er i den forbindelse underordnet.

De private sygehuse, der i regi af det udvidede frie sygehusvalg ønsker at indgå aftale med Danske Regioner om højt specialiseret behandling, skal i øvrigt levere dokumentation for en række yderligere forudsætninger, herunder krav til kapacitet, personale og samarbejde om efterbehandling. Danske Regioner sender denne dokumentation til Sundhedsstyrelsen med anmodning om en udtalelse, og vurderer derefter, om det private sygehus bør udføre højt specialiseret behandling for det regionale sundhedsvæsen.

Med de gældende regler  har jeg derfor tiltro til, at kvaliteten af behandling af tarmkræft på private sygehuse er sikret, herunder også i forhold til faglige standarder og samarbejde mellem sundhedsfaggrupper.

Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at gennemgå de enkelte specialer for at fastsætte anbefalinger og krav til specialeplanlægningen. I forbindelse med disse udmeldinger vil kravene til de private sygehuses og klinikkers varetagelse af højt specialiserede funktioner blive behandlet.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024