Medicinpriserne er lave nok

BAGGRUND: Apotekerne sikrer allerede, at billigste medicin udleveres, men så gerne, at politikerne havde mod til at gøre mere ved området.
Maria Dalby

Det skal ikke kun handle om pris, når man diskuterer medicin. Det kommer det dog hurtigt til, fordi medicin er en stor udgift i det danske sundhedsvæsen.

"Vi er ikke overrasket over, at politikerne gerne vil spare penge. Og det er fint for os, hvis man ønsker at se systemet igennem. Men de danske medicinpriser er lave. Systemet fungerer og giver danskerne lavere priser. Det, man kan diskutere, er, om man bruger ressourcerne rigtigt," siger Niels Kristensen, der er formand for Apotekerforeningen.

Foreningen har længe været fortaler for, at man i stedet laver en gennemgang af ældre menneskers medicin, da mange får alt for meget og forkert medicin.

Dokumentation

Sagen kort:

I en række artikler den 30. og 31. august har avisen Politiken sat fokus på udgifter til medicin. Det bliver fortalt, at skatteborgerne hvert år betaler mellem en halv og hel milliard kroner for meget for medicin. Ifølge artiklerne sker det, fordi lægerne i tusindvis af tilfælde vælger at skrive en recept ud på dyr medicin, selvom billigere medicin har samme virkning og lige så få bivirkninger.

Den form for substitution, der foregår på apotekerne, bliver med et fagudtryk kaldt generisk substitution. Det betyder, at apoteket skal bytte den medicin, lægen har skrevet på recepten, til en anden med samme virksomme stof, hvis den er billigere. I de fleste tilfælde ens præparater med forskellige priser. Lægemiddelstyrelsen har inddelt medicinen i såkaldte substitutionsgrupper - grupper af lægemidler, der er ens bortset fra navnet.

Politikens dækning handler om muligheden for at skifte mellem lægemidler med forskelligt virksomt lægemiddelstof, men med samme virkning. Det betyder, at lægemidlerne ikke ligger i samme substitutionsgruppe og kaldes analoge lægemidler.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024