Sundere livsstil forebygger mod tarmkræft

KORT NYT: Fem anbefalinger om sundere livsstil kan skære en fjerdedel af alle tarmkræfttilfælde, viser ny undersøgelse.
Fakta

Undersøgelsen bygger på 55.487 danske mænd og kvinder i alderen 50-64 år.

Efter at have udfyldt et spørgeskema om forskellige livsstilsfaktorer blev deltagerne fulgt i gennemsnitligt ti år. 678 personer fik konstateret tarmkræft i løbet af opfølgningsperioden.

En procent af deltagerne levede op til alle fem råd. 25 procent efterlevede fire af rådene, 40 procent efterlevede tre , og otte procent levede kun op til et eller ingen af rådene.

Lavt taljemål, lad være med at ryge, spis sundt, vær fysisk aktiv og overhold genstandsgrænserne. Sådan lyder de fem anbefalinger, som ifølge en netop offentliggjort undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse kan forebygge mod en fjerdedel af alle tarmkræfttilfælde.

Anne Tjønneland, der er medforfatter til undersøgelsen, forklarer, at risikoen for tarmkræft falder for hver ekstra anbefaling, man lever op til.

"Ifølge undersøgelsen kan det mindske antallet af tilfælde af tarmkræft med 13 procent, hvis hver dansker bare opfyldte yderligere et af de fem råd. Levede vi alle op til dem alle fem, kunne antallet formentlig reduceret med 23 procent," siger Anne Tjønneland, overlæge og afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen blev offentliggjort 27. oktober i det ansete tidsskrift British Medical Journal.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024