Debat

Bertel afviser regions-kritik af Kræftplan III

DEBAT: Sundhedsminister Bertel Haarder afviser Danske Regioners kritik af Kræftplan III. Blandt andet forstår han ikke, hvorfor Danske Regioner mener, at tarm-screeningsprogrammet bør udsættes.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bertel Haarder (V)
Sundhedsminister

Et svar til artiklen "Regioner ryster på hovedet af Kræftplan III" (Altinget 8. november, se linkboks)

Med den nye Kræftplan III tilfører vi 810 mio. kr. til kræftområdet over de næste fire år. Vi indfører screening for tarmkræft, et diagnostisk pakkeforløb, som skal sikre hurtig diagnose ved uklare symptomer og styrker patienternes rehabiliteringsforløb. Når planen er fuldt implementeret, tilføres der over 500 mio. kr. ekstra til området om året.

Ulla Astman taler om, at vi overser selve kræftbehandlingen i Kræftplan III.

Danske Regioner og de enkelte regioner har selv været med til at udarbejde netop den plan for indførelse af screening for tarmkræft, som nu er vedtaget. Derfor undrer kritikken mig ærligt talt.

Bertel Haarder (V)
Sundhedsminister

Lad mig minde om, at regeringen har sikret, at kræftområdet tilføres 1,8 mia. kr. ekstra om året i 2010 sammenlignet med 2001. Vi har bl.a. indført pakkeforløb til alle kræfttyper, fremrykket investeringerne i nyt kræftapparatur og styrket kræftkirurgien.

Kræftdødeligheden er faldet med omkring syv procent i perioden.

Ulla Astman mener, at screeningen for tarmkræft bør vente, "til økonomien ser lidt lysere ud".

Danske Regioner og de enkelte regioner har selv været med til at udarbejde netop den plan for indførelse af screening for tarmkræft, som nu er vedtaget. Derfor undrer kritikken mig ærligt talt. Derimod byder jeg den lægefaglige debat velkommen. Den kan hjælpe os til at udmønte den aftalte screening på den bedst mulige måde.

Ulla Astman er bekymret for, der ikke er penge nok til at opføre diagnostiske centre.

Men i Kræftplan III tales der ikke om mursten, men om indhold - en diagnostisk pakke for patienter med uspecifikke symptomer på kræft, så deres situation afklares hurtigt som led i et sammenhængende diagnostisk forløb.

Målet er at sikre, at ingen patienter bliver kastebold mellem deres egen læge, sygehusafdelinger og speciallæger. Det afsætter vi over 250 mio. kr. til over de næste 4 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Bertel Haarder

Medlem af det Nordiske Grænsehindringsråd, fhv. MF, MEP og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024