Læger advarer mod tolkebesparelser

TOLKE: Risikoen for fejlbehandlinger vil stige, når nye regler for betaling af tolke træder i kraft, viser ny undersøgelse, som Lægeforeningen står bag.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Resultater af undersøgelsen

Flere fejl - dårligere kommunikation
Lægerne i undersøgelsen er enige om, at brugerbetaling får markante konsekvenser for behandlingen af patienter med behov for tolk:
Risikoen for fejl vokser. Det vurderer 90 % af lægerne, og 84 % mener, at kommunikationen bliver sværere, bl.a. fordi færre patienter vil ønske at benytte tolk.

Amatørtolke er problematiske
86 % af lægerne i undersøgelsen vurderer, at færre udlændinge vil bruge tolk.Lægerne forudser også, at patienterne foreslår flere amatør-tolke. 95 % forudser, at flere voksne familiemedlemmer og venner bliver foreslået som tolke.
89 % mener, at flere børn bliver taget med til lægen som tolke.

Usikker sygdomsbeskrivelse og medicinhåndtering
Sygdomsbeskrivelsen (anamnesen) er grundlaget for al udredning og behandling.
Anamnesen bliver usikker, vurderer 82 % af lægerne, og 81 % forventer, at opfølgningen på behandlingen bliver usikker.
Dårligere tolkning vil også betyde flere medicinfejl, idet 65 % af lægerne i undersøgelsen vurderer, at patienterne vil få sværere ved at følge behandlingen med lægemidler.

Endelig påpeger læger i undersøgelsen, at fx psykiatriske behandlingsformer, der baserer sig på samtale, vil blive nær umulige, hvis tolken ikke er professionel og deltager i behandlingen.

Resultaterne baserer sig på ca. 100 svar fra læger i almen praksis og på hospitaler.


Kilde: Lægeforeningen

De nye regler for betaling af tolke kan få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden. Ni ud af ti læger vurderer, at risikoen for fejlbehandlinger vil stige. Det viser en ny undersøgelse blandt ca. 100 danske læger, som Lægeforeningen har fået foretaget.

De nye regler, der blev indført efter krav fra Dansk Folkeparti, for betaling af tolke, træder i kraft fra juni næste år. Reglerne betyder, at patienter, der har behov for tolkning, selv skal betale for tolken, hvis de har opholdt sig i Danmark i mere end syv år.

Lægerne frygter, at et flertal af patienter vil sige nej tak til professionel tolk, når det koster penge. Den ny undersøgelse viser, at ni ud af ti læger vurderer, at brugerbetaling på tolkebistand vil betyde yderligere sygdomsbeskrivelse og opfølgning på behandling.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024