31.006 nye kræfttilfælde i Danmark i 2000

Claus Iversen
Dokumentation
I 2000 blev der til Cancerregisteret anmeldt i alt 31.006 nye tilfælde af kræft i Danmark. Af disse blev i alt 14.657 tilfælde registreret hos mænd og 16.349 hos kvinder. Tallet er foreløbigt, idet det endnu ikke er samkørt med Dødsårsagsregisteret, og det endelige tal ventes at komme til at ligge på 31.758.

Set over en årrække er antal af nye kræfttilfælde for både mænd og kvinder stigende frem til 2000, også når der tages hensyn til befolkningens alderssammensætning.

Tendensen for de enkelte sygdomme er imidlertid varierende. De fleste sygdomme har en let stigende tendens, mens nogle sygdomme er stagnerende og andre har en faldende tendens.

For mænd ses både på de foreløbige og de forventede incidens tal en stigning i antallet af henholdsvis blærehalskirtelkræft og modermærkekræft.

Tendensen for blodkræft og lungekræft er stagnerende. For kvinder ses, i både det foreløbige og de forventede incidens tal, en fortsat stigende tendens i brystkræft.

Endvidere ses stigende tendens i antal af modermærkekræft. Der ses tillige en stigning i tilfælde af lungecancer, mens der igennem en årrække har været en faldende tendens for livmoderhalskræft.

De ti hyppigste sygdomme
De ti hyppigste kræftformer i 2000 udgøres af de samme sygdomme som i 1999 for både mænd og kvinder

. Blandt mænd er modermærkekræft fra at have været 9. hyppigste kræftsygdom nu 6. hyppigste. Blodkræft ændrer sig fra at have været den 7. hyppigste sygdom til nu at være 9. hyppigste.

Hos kvinderne er modermærkekræft i 2000 nu 6. hyppigst i stedet for at være den 7. hyppigste kræftform.

Livmoderhalskræft er ændret til 10. hyppigste sygdom i stedet for 9. hyppigste kræftsygdom.

De almindeligste kræfttyper:
Anden hudkræft
Anden hudkræft end modermærkekræft er den hyppigste, respektive næsthyppigste kræftform hos henholdsvis mænd og kvinder, og antal tilfælde har været stigende igennem perioden.

Brystkræft
Brystkræft er stadig den hyppigste kræftform hos kvinder. Over hele perioden ses en fortsat stigning.

Tyktarms- og endetarmskræft
Kræft i tyk- og endetarm indtager som sidste år tredjepladsen hos kvinder, og for mænds vedkommende en fjerdeplads. Over de sidste år ses en stagnation i incidensen hos mænd, og måske en let faldende tendens hos kvinder.

Lungekræft
Lungekræft er en stor sygdomsgruppe hos både mænd og kvinder, og den rammer især midaldrende og ældre. For mænd er forekomsten af nye tilfælde toppet for knapt 10 år siden, og tendensen har siden været faldende, dog ses nu en opbremsning i den faldende tendens. For kvinder derimod er antallet af lungekræfttilfælde fortsat stigende.

Urinblære
Antallet af tumorer i blæren ligger på samme niveau gennem tiårs perioden for både mænd og kvinder. Opgørelsen omfatter såvel godartede som ondartede svulster.

Kræft i blærehalskirtlen – prostatakræft
Hos mænd ses over en 10 års periode en fortsat let stigning i antal tilfælde af prostatakræft.

Svulster i hjerne, hjernehinder og nerver Svulster i hjerne, hinder og nerver omfatter såvel benigne som maligne tumorer. Over en 10 års periode ses forekomsten næsten uændret.

Modermærkekræft – hud
Antal tilfælde af modermærkekræft har vist jævn stigning over 10 års perioden for begge køn.

Svulster i nyre og øvre urinveje
For mænd ses kun mindre udsving i antallet af tumorer i nyre og øvre urinveje over tiårs perioden.

Lymfeknudekræft, non- Hodgkin
For både mænd og kvinder ses en stagnerende tendens gennem tiårs perioden af non-Hodgkin lymfeknudekræft.

Blodkræft – leukæmi
For mænd og kvinders vedkommende ses over en 10 års periode en stagnation i antallet af tilfælde.

Kræft i æggestok
Hos kvinder ses antal tilfælde af kræft i æggestokkene over en 10 års periode at være uændret.

Livmoderkræft
For 10 år siden bemærkedes en faldende tendens, men antallet har nu igennem en årrække været stabilt.

Livmoderhalskræft
For livmoderhalskræft er der sket et fald over en årrække, som nu synes under opbremsning, så raten igennem de sidste år er konstant.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024