Debat

Af med de medicinske skyklapper

DEBAT: Formanden for bedre psykiatri, Ebbe Henningsen, roser Dansk Psykiatrisk Selskab og landets professorer i psykiatri for i et fælles debatindlæg at fokusere på alternativer til medicin, bivirkninger og tværfaglig indsats.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ebbe Henningsen
Formand for BEDRE PSYKIATRI

I dag præsenterer Dansk Psykiatrisk Selskab og samtlige professorer i psykiatrien deres "Ti veje til en bedre psykiatrisk behandling".

Jeg synes, det er særdeles opløftende at høre psykiaterne beskrive, hvor opmærksomme vi i fremtiden skal være på medicinens skyggesider, og at patienterne bør have en mere "helhedsorienteret og tværfaglig" behandling, hvor der er fokus på andet end medicin.

I BEDRE PSYKIATRI glæder vi os over, at man nu i samlet flok "rykker ud i overhalingsbanen" for at sikre patienterne en bedre behandling. Lad mig bare slå fast - for vores skyld må I gerne sætte speederen i bund, for I har ret. Det er på høje tid.

I BEDRE PSYKIATRI mener vi, at medicin aldrig skal stå alene. I vores optik behandles alt for mange psykisk syge i dag alt for ensidigt med medicin.

For meget tunnelsyn i dag
Det betyder ikke, at vi kan undvære den medicinske behandling, men når en patient henvender sig hos den praktiserende læge eller henvises til behandling i psykiatrien, er der alt for mange læger, der har "tunnelsyn", når det handler om at finde behandlingsmuligheder.

Alt for ofte ser de kun pillerne, og alt for ofte glemmer de, at der findes andre behandlingsmuligheder - som eksempelvis samtaleterapi, motion, kost, kognitiv miljøterapi og ikke mindst inddragelse af pårørende, som der er evidens for, kan hjælpe mange psykisk syge.

Vi skal have skarpt fokus på alternativerne - bl.a fordi medicin er lig bivirkninger. Når det handler om eksempelvis antipsykotisk medicin, er det endda alvorlige og livstruende bivirkninger - som bl.a. voldsom vægtøgning, hjertekarsygdomme og diabetes, som alt sammen mindsker den syges livskvalitet og reducerer levealderen.

Det er også derfor, at vi foreslår regeringen, at det gøres til et lovkrav, at syge, der får antipsykotisk medicin, fire gange om året får et fysisk helbredstjek, så man hele tiden holder øje med, om der opstår fysiske sygdomme i kølvandet på den medicinske behandling.

Hvis man alligevel skal dryppe lidt malurt i bægeret, så synes jeg, at psykiaterne i deres ti-punkts-plan glemmer, at hver 12. dansker i dag er på antidepressiv medicin. Kan vi ikke blive enige om, at det er en hel skæv tendens i et land som vores?

For mange hænger fast i deres medicin
Derfor skal vi også have fokus på de mange, der hænger fast i deres medicin. Vi mener, at det burde være et krav, at lægerne, i det øjeblik de ordinerer antidepressiver til en patient første gang - i samme moment laver en plan for, hvornår og hvordan patienten trapper ud af pillerne igen.

Jeg håber, at den lykkelige udgang på denne heftige medicindebat er, at den har skabt eftertanke såvel hos psykiaterne som på Christiansborg.

For når regeringen i løbet af foråret spiller ud med en samlet handlingsplan for psykiatrien, er det afgørende, at der findes økonomiske ressourcer til en helt grundlæggende bedre psykiatri.

Hver tiende dansker har i dag en psykisk sygdom, og vi er nødt til at sikre, at der er en mere bred, omsorgsfuld og rettidig behandling af psykisk sygdom. Det kræver kompetent personale og ikke mindst en langsigtet investeringsplan, så der er råd til at tage de medicinske skyklapper af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024