Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Danske Regioner og DSR: Sygeplejerskeuddannelsen skal forbedres, ikke forkortes

For at sikre den bedste patientbehandling i fremtiden har vi brug for en attraktiv uddannelse, som de uddannelsessøgende vil vælge, skriver Anders Kühnau og Dorthe Boe Danbjørg.

Konsekvensen af en forkortet sygeplejerskeuddannelse vil være, at de studerende i stedet for at tilegne sig viden under uddannelsen, må indhente det forsømte som færdiguddannede, skriver Anders Kühnau og Dorthe Boe Danbjørg.
Konsekvensen af en forkortet sygeplejerskeuddannelse vil være, at de studerende i stedet for at tilegne sig viden under uddannelsen, må indhente det forsømte som færdiguddannede, skriver Anders Kühnau og Dorthe Boe Danbjørg.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix og Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Anders Kühnau Hansen
Dorthe Boe Danbjørg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har gennem længere tid varslet en reform af professionsbacheloruddannelserne og dermed også uddannelsen af fremtidens sygeplejersker.

For at sikre den bedste patientbehandling i fremtiden har vi brug for en attraktiv uddannelse, som de uddannelsessøgende vil vælge. Derfor hilser vi en reform med fokus på kvalitet og rekruttering velkommen.

Men vi er bekymrede for, om en reform vil betyde kortere uddannelse.

For at sikre kvaliteten, stilles der store faglige krav til de sygeplejestuderende. De har i forvejen fuld plade, når det gælder teori og praktik i løbet af deres tre-et-halvt år lange uddannelse.

Kravene bliver ikke mindre vigtige, hvis uddannelsen forkortes, og vi ser ikke, at der er hverken faglige eller økonomiske gevinster ved en afkortning. Tværtimod.

Læs også

En ekstra belastning

Konsekvensen vil nemlig blive, at de studerende i stedet for at tilegne sig viden under uddannelsen, må indhente det forsømte som færdiguddannede. Det vil være en ekstra belastning for de nyuddannede og arbejdspladserne.

I forvejen overvejer for mange af de nyuddannede at forlade faget, fordi de synes, at overgangen fra at være studerende til færdiguddannet er voldsomt. Dét pres forsvinder ikke, når vores samfund i fremtiden kommer til at bestå af flere ældre – ofte med flere samtidige kroniske lidelser.

Samtidig ønsker vi at tage hånd om den alt for store sociale ulighed i sundhed. Derfor er det den forkerte vej at gå, at klæde nyuddannede sygeplejersker dårligere på til opgaverne.

Det skal være slut med, at studerende der skifter uddannelse undervejs, skal starte helt forfra.

Anders Kühnau og Dorthe Boe Danbjørg
Hhv. formand, Danske Regioner og forkvinde, Dansk Sygeplejeråd

Der er dele af sygeplejerskeuddannelsen, som kan styrkes og udvikles. Studerende skal møde et højt fagligt niveau i undervisningen, baseret på den nyeste forskningsbaserede viden, og uddannelsen skal tættere på virkeligheden i sundhedsvæsenet.

Praktikstederne bør honoreres direkte for at have studerende i praktik ligesom på andre uddannelser, og de studerende skal også have mulighed for at fordybe sig i forskellige interessespor.

Sundhedsvæsenet forandrer sig nemlig. Og heldigvis for det. Vi vil i fremtiden kunne hjælpe patienterne bedre i kraft af ny teknologi og mere avancerede behandlinger.

Samtidig skal sygeplejersker i fremtiden i højere grad både kunne samarbejde med flere andre faggrupper og træffe selvstændige beslutninger til gavn for borgerne. Overgangen fra studie- til arbejdsliv skal være bedre.

Det kan være, at praktikperioderne skal tilrettelægges på en ny og mere sammenhængende måde – især med fokus på slutningen af uddannelsen.

Det kan give bedre tilknytning, så færdiguddannede sygeplejersker får en god start på arbejdslivet.

Flere fleksible veje

Vi har brug for gode og mere fleksible veje ind på sygeplejerskeuddannelsen.

Det kræver markant bedre muligheder for merit – også for kompetencer, som man har fået, mens man eksempel har arbejdet som SOSU-assistent eller fysioterapeut.

Læs også

Vores arbejdsliv varer længere, og det skal være nemmere at skifte spor, hvis ens interesser eller liv ændrer sig.

Det skal være slut med, at studerende der skifter uddannelse undervejs, skal starte forfra. Eller at færdiguddannede fra andre sundhedsuddannelser skal starte helt forfra.

Regeringens "Robusthedskommission" har tidligere offentliggjort en stribe forslag til forbedringer af sundhedsuddannelserne. Mange af tiltagene kan også styrke uddannelsen af sygeplejersker. Men en afkortning er ikke et af dem.

Vi er – som repræsentanter for sundhedsvæsenet og sygeplejersker – blandt dem, der bedst kender til behovet for kompetente sygeplejersker, og vi håber derfor, at blive hørt.

Både nu, hvor en reform står for døren, og i fremtiden, hvor der helt sikkert også bliver behov for udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024