Saltforbrug kræver indsats fra alle
Af Ginny Rhodes
Formand for foreningen af Kliniske Diætister, FaKD
Vi diætister ved fra vores daglige arbejde med danskerne, hvor svært det kan være at sætte eget saltforbrug ned. Fordi salt er en væsentlig smagsfaktor for de fleste. Til gengæld ved vi også, at en nedsættelse af saltforbrug/saltindhold over tid giver smagsløgene en chance for at tilvænne sig det mindre salte.
Mindre salt i produkterne
Derfor er det et godt initiativ at få producenter til frivilligt at arbejde med saltreduktion, og vi ved, at der arbejdes ihærdigt på det. Ikke alle produkter kan saltreduceres lige hurtigt, men viljen, oplever jeg, er klart til stede.
Saltreduktion i restaurant- og kantinebranchen
Hvad der ikke har været så omtalt er kokke og køkkenpersonalers ofte store saltforbrug ved madlavning - her er der også en opgave at løfte. Udespisning, om det så er i kantinen, restauranten eller on-the go, fylder mere og mere i danskernes måltidsvaner, og selv om salt er en væsentlig ingrediens, så ved vi også, at det kan blive en vane at dosere salt, for smagsløgene indretter sig på samme måde over tid ved øget saltindtag.
Der skal arbejdes på flere fronter
Vi diætister og øvrige professionsbachelorer i ernæring og sundhed vejleder danskerne omkring nedsættelse af saltforbrug derhjemme, mens producenterne arbejder med at reducere saltindholdet i deres produkter og kantine, og køkkenpersonale arbejder med at reducere saltforbrug i madlavningen. Mon ikke vi sammen når i mål?
Hvad der ikke har været så omtalt er kokke og køkkenpersonalers ofte store saltforbrug ved madlavning - her er der også en opgave at løfte.
Ginny Rhodes
Formand for foreningen af Kliniske Diætister