Etisk Råd til debat

Udformningen af det "nye" Etiske Råd skal idag til debat i Folketingssalen. Forslaget skal ses på baggrund af regeringens indsats for løbende at sanere råd, nævn, udvalg og centre og derved tilføre Det Etiske Råd flere arbejdsopgaver.
Kristian Lund Pedersen
Onsdag bliver en travl dag på Christiansborg for medlemmerne af Folketingets Sundhedsudvalg. Udover møde i Sundhedsudvalget kl. 14.00 er der også tre førstebehandlinger i Folketingssalen, som kræver medlemmernes tilstedeværelse.

Det Etiske Råd
Først er der lovforslag L 208 fremsat af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. Forslaget opretter et nyt etisk råd – Det Etiske Råd – som skal dække etisk rådgivning – hovedsagelig i forbindelse med anvendelse af bio- og genteknologier – i relation til mennesker, natur, miljø og fødevarer, og til problemstillinger, der går på tværs af disse emner. I forhold til det nuværende etiske råd er der tale om en udvidelse af rådets virksomhedsområde. Rådet skal som hidtil bestå af 19 medlemmer og i tilknytning til rådet oprettes et særligt folketingsudvalg på 9 medlemmer: Udvalget vedrørende Det Etiske Råd.

Styrkelse af det frie sygehusvalg
Dernæst er der endnu lovforslag fremsat af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. Forslaget L 209 følger op på en evaluering af det frie sygehusvalg og indeholder flere elementer, der skal styrke patienternes frie sygehusvalg. Fremover skal sygehuse inden 8 dage efter modtagelsen af en henvisning af en patient, meddele patienten tid og sted for behandling, om man kan tilbyde behandling inden for 2 måneder, om muligheden for at benytte det frie sygehusvalg samt om ventetider på andre sygehuse mv.

Kunstig befrugtning
Endeligt skal et lovforslag fremsat af sundhedsministeren til debat. Lovforslaget (L 187) indfører fælles standarder for tilbud om behandling med kunstig befrugtning på landsplan. Det er især bestemmelsen om, at der i det offentlige sygehusvæsen kun må ydes behandling med kunstig befrugtning med henblik på at få ét barn. I tråd med denne bestemmelse foreslås det, at opbevaring af nedfrosne befrugtede æg i det offentlige sygehusvæsen skal ophøre, når parret har fået et barn. Desuden foreslår ministeren at indføre kriterier for forældreegnethed som betingelse for behandling med kunstig befrugtning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024