Fødeafdelingerne på katastrofekurs

Interesseorganisationen FliD frygter, at den kommende amt- og kommunalreform vil få katastrofale følger for landets fødende. De senere års centralisering har allerede gjort forholdene kaotiske.
Kristian Lund Pedersen

Med amternes besparelsesbestræbelser i effektiviseringen og specialiseringens navn er fødeafdelingernes økonomi i dag blot et komma i amternes samlede sygehusøkonomi. Fødselsområdet har været nedprioriteret og økonomisk udsultet, når amterne skulle finde penge til de større specialer.

Frank Rundstrøm
Formand for FliD
Fakta
Fød lokalt i Danmark (FliD) er en interesseorganisation dannet i Vejle i 2003. Dannet da fødeafdelingen på Vejle-sygehus blev lukket, trods stor folkelig modstand.

Kilde: FliD
Interesseorganisationen FliD (se faktaboks) har anmodet Folketingets Sundhedsudvalg om foretræde i forbindelse med Strukturkommissionens forslag til et Danmark med store regionsenheder.

FliD frygter, at en yderligere centralisering af amterne vil betyde, at familier og specielt fødedygtige kvinder bliver tabere i det samlede puslespil:

"Alle har mærket velfærdsydelsen i nærhedsprincippet på fødselsområdet meget væsentligt forringet til fordel for centraliserede enheder af børnefabrikker, hvor stres og dårligt arbejdsmiljø for jordmødre og andre ansatte på barselsgangene desværre har været en meget udpræget faktor," siger FliDs formand Frank Rundstrøm.

Stor afstand til fødested
Frank Rundstrøm mener, at det virker naivt, hvis politikerne tror, at borgerne i kommunerne vil opnå en større indflydelse på beslutningerne ved større regioner. Formanden for FliD tror modsat, at mulighederne for påvirkning af en given beslutning i en storregion vil blive yderligere forringet, end den er i dag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024