Forkert kost er fejlbehandling

Opfordring fra diætister: Indberet svigt i kost til svage patienter.
Helle Ib

Vi har patientgrupper, hvor vævet nedbrydes, fordi deres energiindtag ikke er stort nok. De under- og fejlernærede patienter risikerer at dø, fordi de lettere får alvorlig infektioner af listeria, salmonella eller andet, når deres immunforsvar er i bund.

Cecilia Arendal
Formand for Foreningen af Kliniske Diætister

Selv om maden på landets hospitaler i årevis har været genstand for offentlig debat, sker der fortsat svigt i forhold til de dårligste patienter. Formanden for Foreningen af Kliniske Diætister, Cecilia Arendal, opfordrer nu sundhedspersonalet til at indberette til myndighederne, hver gang der sker alvorlige fejl i kosten til patienter, der har hårdt brug for en særlig ernæringsplan.

Kost er livsvigtig
Det kan ikke blot få fatale følger for patienten, hvis kirurgen rammer forkert, eller medicinen er den forkerte. Svigt i kostplan kan også blive alvorlig, hvis der er tale om en patient, der i forvejen er svækket af alvorlige lidelser som cancer, kroniske rygerlunger eller nyresygdomme. Derfor bør fejlene indberettes som andre ”utilsigtede hændelser” i sundhedsvæsenet:

”Det kan godt være, at man lige kan holde patienten i gang med sukker/saltvand, men undlader man at lægge en rigtig kostplan eller overholder man ikke planen, må det siges at være en utilsigtet hændelse,” siger Cecilia Arendal.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024