Forskere hjælper fede børn til bedre madvaner

INTERVIEW: Overvægtige børn og deres forældre får med ny bog et redskab til at lege sig til sundere kostvaner. Bogens farverige tællesystem er udviklet af fire ernæringsforskere og bygger på mere end 10 års forskning på Landbohøjskolens institut for Human Ernæring. Altinget har talt med en af forfatterne.

Spiser et barn f.eks. en hel pizza, kommer han eller hun op på så mange felter, at det faktisk svarer til mere, end hvad mange børn må spise på en hel dag.

Ulla Pedersen
Ernæringskonsulent
Fakta
  • Tællesystemet er bygget op omkring fire typer felter, som fortæller, hvor meget energi (kalorier) der er i maden.

  • Felternes farve angiver, hvilke næringsstoffer energien hovedsagelig kommer fra, og om det er protein, stivelse, sukker eller fedt. Et helt felt giver altid samme energi, nemlig 250 kJ (60 kcal).

  • Tællesystemet indeholder omkring 750 forskellige madvarer, som hver især er udregnet til talværdier (felter).


  • Kilde: Spis for livet - børn
    16 pct. af alle danske børn døjer med overvægt, når de forlader folkeskolen. Og det er ikke bare hvalpefedt, de vokser fra med alderen – mange undersøgelser peger i retning af, at fede børn bliver til fede voksne.

    Derfor er det også vigtigt at sætte ind allerede i barndommen, understreger Ulla Pedersen, som er ernæringskonsulent ved Institut for Human Ernæring på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL).

    Børn skal ikke på kur
    Sammen med kollegerne Arne Astrup, Søren Toubro og Annette Vedelspang har hun netop udgivet bogen 'Spis for livet – børn!', som præsenterer et tællesystem, som børn kan bruge til sammen med deres forældre at lege sig til sundere kostvaner.

    "Helt principielt skal børn ikke sættes på ekstreme kure, så længe de vokser, men hvem har også lyst til at sige til sine venner, at de er blevet sat på kur af lægen? Omvendt er problemet med overvægt blandt børn efterhånden så alarmerende stort, at der er behov for at finde måder, de kan få sundere kostvaner på," siger Ulla Pedersen i et interview til Altinget.

    Dokumentation
    Om tællesystemet:
    Tællesystemet er bygget op omkring fire felttyper med hver sin farve – blå, grøn, gul og rød – som kan bruges til at beregne, hvor mange felter af forskellig slags mad, man må spise hver dag.

    Det blå felt står for fedtfattigt kød, æg og indmad, fedtfattige mælkeprodukter og ost samt fisk og skaldyr.
    Grøn for brød og kornprodukter samt grøntsager og frisk frugt.
    Gul for sukker, slik, sodavand, juice, frugtsaft, tørret frugt m.m.
    Rød for fedtstoffer, fedt kød, fede mælkeprodukter, ost, chokolade, chips og kager.

    Princippet bag tællesystemet har været anvendt i forbindelse med over 10 års forskningsarbejde på Institut for Human Ernæring, ligesom kostanbefalingerne i bogen bygger på de netop reviderede otte kostråd fra Motions- og Ernæringsrådet.

    Bogen er skrevet af klinisk diætist Annette Vedelspang, ernæringskonsulent Ulla Pedersen, overlæge, lektor Søren Toubro og professor dr.med. Arne Astrup. Udgivet af forlaget Aschehoug, januar 2006.


    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024