Fremtidens sundhedsvæsen under pres

Ifølge Velfærdskommissionen venter der en travl tid for det danske sundhedsvæsen. Den voksende ældrebyrde vil stille kæmpe krav til nytænkning i sundhedssektoren og vil efterlade statskassen gabende tom.
Kristian Lund Pedersen

Velfærdskommissionens befolkningsprognose indebærer, at befolkningstallet reduceres med over ½ mio. personer frem til år 2100. Kombineret med at sammensætningen af befolkningen ændres drastisk, så står Danmark med et kæmpe hul i statskassen.

Velfærdskommissionen
Velfærdskommissionen har netop udgivet deres første debatoplæg, og til landets politikere er talen klar: "Tænk langsigtet og reagerer nu ellers vil Danmark gå en økonomisk meget uholdbar tid i møde."

Konklusionen er nemlig, at Danmark ikke er på holdbar kurs. Nogle af vore problemer er ikke så synlige i dag, men på bare 10-20 års sigt vil udgifterne stige væsentligt hurtigere end indtægterne i den offentlige sektor.

Denne opsang skal ikke mindst tages seriøst, når man kigger på sundhedsområdet, som vil komme under et massivt pres de kommende år.

Befolkningens sammensætning ændrer sig, og der kommer et pres opad på de offentlige udgifter. Forklaringen er først og fremmest, at vi bliver flere ældre, og vi lever længere. Der forventes over de næste 35 år at blive omkring 50 procent flere ældre på 65 år eller derover. Og ældre mennesker er dyre i drift, hvis man skal se ganske nøgternt på det med samfundsøkonomiske briller. De er mere hos lægen, oftere på sygehuset og mere medicinkrævende, hvis man bare ser på sundhedsområdet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024