Debat

Husk nu patienterne på gangene

DEBAT: Det er nu til økonomiforhandlingerne mellem regionerne, kommunerne og staten, at politikerne kan bekæmpe overbelægningen på sygehusene, skriver Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen i et fælles indlæg.
Fra 2007-2012 har regionerne nedlagt næsten hver femte somatiske hospitalsseng.
Fra 2007-2012 har regionerne nedlagt næsten hver femte somatiske hospitalsseng.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der skal indføres et her-og-nu-stop for nedlæggelse af medicinske senge. Samtidig skal økonomiaftalerne sikre, at regioner og kommuner i højere grad får incitamenter til at samarbejde.

Af Lars Engberg, Grete Christensen, Poul Jaszczak
Henholdsvis formand for Danske Patienter, formand for Dansk Sygeplejeråd og næstformand i Lægeforeningen

Af Lars Engberg, Grete Christensen, Poul Jaszczak
Henholdsvis formand for Danske Patienter, formand for Dansk Sygeplejeråd og næstformand i Lægeforeningen

Uanset om man bor i København eller Karup, så er der risiko for, at man som ældre patient bliver placeret på gangen eller i et opholdsrum, hvis man bliver indlagt på hospitalet. De ansvarlige politikere i regionerne forklarer det med, at vi i år har haft en særdeles hård og langvarig influenzaepidemi. Der er altså tale om force majeure.

Men stikprøver viser, at der er overbelægning på hver tredje medicinske afdeling året rundt. Og nye tal fra Statens Serum Institut dokumenterer, at influenzaaktiviteten kun i en uge i år har været over middel. Så man skal vel være noget influenzaforskrækket for at kalde det en ekstraordinær epidemi.

Hver femte seng nedlagt
Hvis man for alvor vil finde svaret på, hvorfor der er overbelægning mange steder i det danske sundhedsvæsen, så er en af hovedforklaringerne, at regionerne har nedlagt et stort antal senge meget hurtigt, uden at kommunerne har nået at skabe et velfungerende sundhedsberedskab. Fra 2007-2012 har regionerne nedlagt næsten hver femte somatiske hospitalsseng. Eksperter havde anbefalet, at regionerne nedbragte antallet af senge med 20 procent fra 2007-2020. Det svarer til en reduktion på knap 250 senge årligt. Men i stedet har regionerne skåret næsten 600 senge om året.

Vi har som repræsentanter for patienter og sundhedsprofessionelle lavet en hjælpepakke mod overbelægning, hvor vi kommer med en række bud på løsninger. Der skal blandt andet indføres et her-og-nu-stop for nedlæggelse af medicinske senge. Samtidig skal økonomiaftalerne sikre, at regioner og kommuner i højere grad får incitamenter til at samarbejde.

Det er nødvendigt, at sundhedsministeren går forrest. For det er klart, at både regioner og kommuner skal have rammerne, så sundhedsvæsenet kan håndtere patienterne, i takt med at antallet af ældre stiger markant. Men regionerne og kommunerne skal også i højere grad forpligtes på at samarbejde og etablere de nødvendige senge, akutpladser og sundhedstilbud.

Hvis der ikke kommer nogle konkrete politiske initiativer, så vil vi fortsat se ældre svækkede patienter på kaotiske hospitalsgange. For overbelægning skyldes ikke midlertidig influenzaepidemi. Det er en permanent tilstand. Og det skal vi gøre noget ved.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Engberg

Fhv. formand, Danske Patienter, fhv. overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024