Kommissorium for udvalg vedrørende revision af folketingsvalglovens regler om valgret under udlandsophold

Tina Møller
Dokumentation
1. Baggrund for nedsættelsen af udvalget

Efter grundlovens § 29, stk. 1, er fast bopæl i riget en af betingelserne for at have valgret til Folketinget.

I folketingsvalglovens § 2 er der opregnet nogle persongrupper, som på trods af ophold i udlandet har en sådan tilknytning til det danske samfund, at grundlovens krav om fast bopæl i riget anses for opfyldt.

Regeringen finder, at der bl.a. som følge af samfundsudviklingen, som har medført øget mobilitet og lettere adgang til kommunikation over landegrænserne, er behov for, at reglerne om den kreds af personer med dansk indfødsret, der under ophold i udlandet bevarer deres valgret, tages op til revision.

I regeringsgrundlaget ”Vækst, velfærd – fornyelse” er derfor anført, at regeringen ønsker at udvide kredsen af personer med dansk indfødsret, der har valgret til Folketinget under midlertidigt ophold i udlandet.

Det er regeringens ønske at udmønte regeringsgrundlaget gennem en ændring af reglerne i folketingsvalgloven i det omfang, dette vil være muligt inden for rammerne af grundloven.



2. Udvalgets opgaver

Regeringen har derfor besluttet, at der nedsættes et udvalg, som får til opgave at undersøge mulighederne for, hvorledes kredsen af personer med dansk indfødsret, der under ophold i udlandet har valgret til Folketinget, i videst muligt omfang kan udvides inden for rammerne af grundloven.

Udvalget skal i den forbindelse komme med forslag til ændring af folketingsvalglovens regler om valgret under udlandsophold.

Udvalget får endvidere til opgave at undersøge, om de gældende regler om proceduren for optagelse på folketingsvalglisten af vælgere, der opholder sig i udlandet, kan forenkles med henblik på at gøre det lettere for disse vælgere at blive optaget på valglisten.

Udvalget kan i den forbindelse inddrage reglerne om kompetencefordelingen mellem kommunalbestyrelserne og Valgretsnævnet.



3. Udvalgets sammensætning

Indenrigs- og sundhedsministeren og justitsministeren udpeger en formand for udvalget.

Herudover udpeger indenrigs- og sundhedsministeren og justitsministeren to medlemmer af udvalget, der skal være kyndige i statsforfatningsret, fra universiteterne.

Indenrigs- og sundhedsministeren og justitsministeren udpeger endvidere et medlem af udvalget efter indstilling fra KL og Københavns og Frederiksberg Kommuner i forening.

Indenrigs- og sundhedsministeren og justitsministeren udpeger desuden et medlem af udvalget fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet og et medlem fra Justitsministeriet.

Sekretariatsbetjeningen af udvalget varetages af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Justitsministeriet i fællesskab.

4. Tidsplan

Udvalget skal færdiggøre sit arbejde inden 1. oktober 2003.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024