Kommunerne får hjælp til at undgå indlæggelser

NYHED: Kommunerne kan let undgå indlæggelser, men de skal blive bedre til at systematisere, før de vil kunne se gevinsterne.
Maria Dalby

Det skal ikke hedde en socialchef, men en social- og sundhedschef. 16 pct. af alle sygeplejersker er allerede ansat i socialvæsnet. Derfor skal hele området sammentænkes.

Sidsel Vinge
Senior projektleder, DSI
Fakta

Baggrund om rapporten:
Rapporten undersøger via et litteraturstudie og en interviewundersøgelse med sundhedsfaglige fra begge sektorer omfanget af uhensigtsmæssige indlæggelser i Danmark. Hvad karakteriserer dem, og hvad kan der fra kommunalt hold gøres for at nedbringe antallet? På denne baggrund opstilles en typologi over uhensigtsmæssige indlæggelser bestående af forebyggelige, forkerte og forlængede indlæggelser.

Rapporten beskriver desuden seks konkrete interventioner, som på forskellig vis er relevante i forhold til uhensigtsmæssige indlæggelser.

I forlængelse heraf udfoldes og diskuteres tre kommunale strategier på området - omstilling til kommunal akutfilosofi, intensiveret samarbejde og vidensdeling samt kompetenceudvikling. Som led i strategidiskussionen præsenteres konkrete metoder og ideer til nedbringelse af de forskellige typer af uhensigtsmæssige indlæggelser.


Kilde: FOKUS
Kommunerne skal betale, når deres borgere indlægges på sygehusene. Men mange indlæggelser kan let forebygges, viser en ny rapport fra FOKUS, Forum for Kvalitet og Udvikling i Offentlig Service.

"Kommunerne skal fjerne fokus fra livsstil og kronikere, det er der alligevel mange andre, der tager sig af. I stedet skal de fokusere på det, de allerede kan. Sagt lidt provokerende: på at undgå banale indlæggelser," siger Sidsel Vinge.

Det skal kommunerne gøre
Sidsel Vinge har været senior projektleder på rapporten, og har en række konkrete råd til kommunerne. Hun mener, at det vil være relativt let at forebygge indlæggelser som følge af mangelsygdomme.

"Det kan eksempelvis være dehydrering. Den gruppe det handler om er 80+, hvor det er let at forebygge indlæggelser. I forvejen har mange af patienterne besøg af hjemmeplejen. Hvis de fik nogle indikatorer, som de systematisk skulle notere ned, så kunne de tal samles op hver uge, og man ville være opmærksom på, om der er noget under opsejling, og så skal en sygeplejerske ind og handle."

Indikatoren kunne være, at hjemmehjælperen skal vurdere, om Fru Hansen spiser lige så meget som hun plejer. Hidtil har kommunerne ikke systematisk noteret, hvordan det står til, men i stedet haft fokusområder, som de har forsøgt at holde øje med.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024