Debat

Kræftens Bekæmpelse: Bedre kvalitet og forebyggelse

DEBAT: Kræftens Bekæmpelse vil have højere kvalitet i sundhedsvæsenet, akut kræftbehandling og en styrket forebyggelsesindsats, skriver organisationen i deres råd til en ny minister.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Leif Vestergaard Pedersen,
direktør i Kræftens Bekæmpelse 

Kræftens Bekæmpelse vil holde den ny regering fast på at sikre en fortsat god udvikling af sundhedsvæsenet. Regeringen bør være insisterende ambitiøs på kvalitet, akut kræft, en styrket forebyggelsesindsats, et sammenhængende sundhedsvæsen med gode patientforløb samt rehabilitering og palliation.

Kvalitet koster ikke penge. Dårlig kvalitet koster liv. Kvalitetsforbedringer kommer alle patientgrupper til gode.

Akut kræft
Undersøgelse og behandling af kræftpatienter skal ske akut uden ventetid. Forsinket diagnostik og for lange behandlingsforløb er en del af forklaringen på, at kræftoverlevelsen i Danmark er dårligere end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Fakta

Bland dig i debatten:
Hvis du har lyst til at give dine råd til den kommende sundhedsminister, så kontakt redaktionen, [email protected]. Det er en fordel, hvis du repræsenterer en gruppe patienter eller en interesseorganisation.

Regeringsgrundlaget bør indeholde målsætningen om, at de tidsmæssigt veldefinerede forløb i kræftpakkerne overholdes. Hertil kommer, at diagnostik og behandling bør organiseres i pakkeforløb for den enkelte kræftsygdom og for patienter med uspecifikke symptomer.

Regeringsgrundlaget bør indeholde mål for oprettelsen af diagnostiske centre. På den måde kan den ny regering forkorte udredningsforløbet betydeligt. Det betyder øget kræftoverlevelse.

Foto:

Endelig skal praktiserende læger og speciallæger sikres let adgang til specialistundersøgelser af patienter, hvor der er begrundet mistanke om kræft.

Styrket forebyggelse
Regeringsgrundlaget bør indeholde målsætninger for en fornyet og forstærket forebyggelsesindsats mod tobak. Alle har ret til frihed fra tobaksforurenet luft.

Tobak er årsag til hvert fjerde dødsfald om året i Danmark og den væsentligste enkeltstående årsag til kræft. Oplysningskampagner kan ikke alene vende det billede. Politisk handling er en nødvendighed. Et røgfrit offentligt rum, forebyggelse af rygestart blandt unge og hjælp til borgere, der ønsker at stoppe med at ryge, bør skrives ind i regeringsgrundlaget.

En styrket forebyggelsesindsats med konkrete mål og metoder på områder som tobak, fedme, fysisk inaktivitet, UV-stråling, alkohol, sund kost, screening og regulering i arbejdsmiljø kan forebygge op mod halvdelen af alle kræfttilfælde.

Et integreret sundhedsvæsen med gode patientforløb
Fra første kontakt med sundhedsvæsenet til behandling og efterbehandling skal patienten opleve et effektivt og trygt forløb, hvor patienten får den rette information undervejs. Derfor bør målsætningen om et integreret sundhedsvæsen med sammenhæng mellem sygehuse, patientens egen læge og hjemmeplejen indgå i regeringsgrundlaget. Patienten har krav på at vide, hvilken overlæge der har ansvaret for behandlingsforløbet. Tæt kontakt og sammenhæng betyder færre fejl, bedre behandling og bedre patientoplevelser.

Rehabilitering og palliation
210.000 danskere lever i dag med en kræftsygdom eller har haft kræft. Regeringsgrundlaget bør indeholde det mål, at alle kræftpatienter tilbydes omsorg, viden og handlemuligheder både før, under og efter kræftsygdommen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024