Debat

Læge: Vi har en sygeliggørende velfærd

DEBAT: Velfærdsdanmark sygeliggør danskerne ved at diagnosticere dem med sygdomme, de ofte ikke har været generet af, før de blev undersøgt, skriver praktiserende læge og LA-regionsrådsmedlem. Hun opfordrer til, at man i højere grad lader danskerne selv søge hjælp, hvis de har det dårligt. 

Igennem 15 år har Marianne Mørk Mathiesen været praktiserende læge og er nu medejer af en lægeklinik i Esbjerg.
Igennem 15 år har Marianne Mørk Mathiesen været praktiserende læge og er nu medejer af en lægeklinik i Esbjerg.
Frederik Marker Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marianne Mørk Mathiesen (LA)
Medlem af regionsrådet i Syddanmark og praktiserende læge

Danmark er gået velfærd-amok, endda i en så høj grad, at det gør os syge. Mange er af den opfattelse, at offentligt ansatte ikke bestiller noget, hvilket bestemt ikke passer. Der bliver flittigt opfundet nye velfærdsprojekter, som fremmer det offentlige behov, og her er sundhedsområdet hårdt plaget. 

Det sidste nye i velfærdsindustrien er opsøgende velfærd: Det offentlige opsøger borgerne for at undersøge, hvorvidt de har psykiske problemer eller andre sygdomme, de ikke selv har opdaget. 

Fødepersonalet leger med følelser
Sundhedsstyrelsen har blandt andet udsendt regulativer, hvori det anbefales, at alle både nybagte mødre og fædre skal screenes for fødselsdepressioner. En naturlig og glædelig begivenhed som en fødsel kan ikke længere stå alene. Alle mødre kender til "store tudedag" et par dage efter en vellykket fødsel. Der kunne vel, ret beset, ligge en skjult fødselsdepression bag. Dette vil der nu blive sørget for. 

Udtrykket "Man kan blive syg bare ved tanken ..." er ikke bare en tom talemåde.

Marianne Mørk Mathiesen
Medlem af regionsrådet i Syddanmark for LA og praktiserende læge

Nybagte fædre føler sig ofte overvældet, specielt efter det første barns fødsel. I fremtiden vil hospitalsansatte med speciel interesse i fødselsdepression spørge ind til mandens følelser. I den situation kan det være svært for den nybagte far ikke at lade sig gribe af den velmenende stemning. En depressionslignende følelse kan nemt implementeres og cementeres ved personalets overomsorg.

Ældre er ikke selvhjulpne
I henhold til serviceloven skal alle velfungerende og selvhjulpne personer over 75 år have hjemmebesøg af en kommunal ansat mindst én gang årligt. 

Ved disse besøg skal der blandt andet tales om pensionistens økonomi og sundhed. Det er dog ikke hensigten at uddelegere omsorgsgoder som eksempelvis mere hjemmehjælp. Alle ved, via pressen, at her bliver der sparet kraftigt. Det er mere sundhedsproblemer, der er fokus på. 

Pensionisten skal ikke længere selv opsøge lægen ved sygdom, nu sendes en kommunal ansat ud for at synliggøre ikke-generende eller mindre symptomer. 

Kommunerne har stor fokus på eksempelvis inkontinens. I de fleste kommuner har man ansat inkontinenssygeplejesker og opstartet diverse inkontinensprojekter.

På en af landets kommuners hjemmeside står følgende: 

"Inkontinens er et tabubelagt emne. Det er meget svært at tale om. Er man først blevet inkontinent, så kan det påvirke både éns livskvalitet, selvværd og sociale relationer og kan i værste fald ende i depression og isolation."

Det var ikke så lidt. 

Kommunen skaber altså selv et behov for derefter at dække det. Det er god forretningsførelse. 

Tanken sygeliggør
I den medicinske verden taler man om nocebo-effekter. Dette betyder, at mennesker udvikler bivirkninger fra medicin, som de slet ikke får, men bare tror, de får. Negative informationer kan altså gøre os syge. Udtrykket "Man kan blive syg bare ved tanken ..." er ikke bare en tom talemåde.

Ikke råd til kernevelfærd
Det er grotesk, at imens der diskuteres, hvor hyppigt man har råd til at give gamle, svage og demente mennesker et bad, og på alle måder forsøger at skære i kernevelfærden, har vi råd til at opsøge raske for at undersøge, om de har nogle uerkendte symptomer. Endda med fare for sygeliggørelse. 

En ældre kvinde, som havde fået fjernet det ene bryst, havde ved kommunens hjemmebesøg fået oplyst, at hun havde krav på en ny brystprotese hvert andet år. "Men i min alder har det ingen værdi, jeg vil hellere have en times hjemmehjælp," som hun udtrykte sig.     

Imedens gamle Hr. Jensen sidder og spiser sin 14 dages gamle madpakke, kan han glæde sig over, at i nogle kommuner har man startet projekter, hvor ældre mænd gratis tilbydes bækkenbundstræning for inkontinens og rejsningsbesvær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024