Metadonbehandling virker

Stofmisbrugere lever i gennemsnit syv år længere end de gjorde for 8 år siden. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Preben Brandt, formanden for Rådet for Socialt Udsatte, er ikke i tvivl. Den længere levealder skyldes metadonbehandling.
Cecilie Bech
Fakta
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen seneste tal skønnes der i 2003 at være ca. 25.500 stofmisbrugere, heraf ca. 6.000 hashmisbrugere. Det skønnes, at antallet af misbrugere er steget med omkring 5.000 siden 2001.

  • Ifølge Sundhedsstyrelsens tal for 2003 er hash det langt mest udbredte illegale stof i den almindelige befolkning. Herefter er amfetamin og dernæst kokain de stoffer, som flest har prøvet.

  • Ser man på stofmisbrugere, der er i behandling, er heroin det stof der anvendes hyppigst blandt stofmisbrugerne i behandling, men også stofferne hash, metadon og benzodiazepiner anvendes af mange.

  • Indsatsen på stofmisbrugsområdet i Danmark er kendetegnet ved, at selve behandlingsindsatsen er et amtsligt anliggende, mens den øvrige sociale indsats er et kommunalt anliggende.

  • Metadon gives som mixtur, og dosis er lægeligt fastlagt. Metadon indtages én gang i døgnet. Når brugeren er "kørt ind" på den rette dosis, vil vedkommende ikke have abstinenser, ikke føle sig påvirket og som udgangspunkt ikke have trang til anden stofindtagelse.

  • Kilde: Rådet for Socialt Udsatte og Center for misbrug i Ribe Amt
    Stofmisbrugere blev i gennemsnit 34, 8 år i 1996, mens de i 2002 nåede op på 41,9 år.

    Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, der dækker over dødsfald blandt stofmisbrugere i perioden 1996 til 2002.

    Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Preben Brandt, er ikke overrasket over tallene.

    "Jeg er ikke i tvivl om, at den længere levealder skyldes, at vi er blevet bedre til at behandle. Metadonbehandlingen, der for alvor slog igennem i 1995-96 har helt sikkert haft en væsentlig betydning for den positive udvikling. ," siger Preben Brandt til SundhedsTinget.

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024