Minister lemper lov om ægsortering

Lars Løkke Rasmussen (V) kommer den fem-årige Patrick til undsætning. En ændring af loven om kunstig befrugtning skal sikre forældre retten til ægsortering, hvis deres barn er alvorlig sygt.
Kristian Lund Pedersen

Det er vigtigt, at der kommer et sikrere hjemmelsgrundlag på et område, hvor loven hidtil har været tavs. Jeg synes et sygt barn skal have en chance for at leve, selvom det er et uhyrligt vanskeligt område at lovgive om.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister
Fakta
Aplastisk anæmi er en sygdom, som opstår som følge af en fejlfunktion i kroppens bloddannende organer. Det medfører, at de formede bestanddele i blodet – cellerne – holder op med at blive produceret i et antal, der er stort nok til at opretholde funktion.

Kilde: www.gerdahvelplund.dk
Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ændre loven om kunstig befrugtning. Onsdag fremlagde ministeren sit lovforslag for Folketinget, som skal gøre det muligt for forældre at få foretaget ægsortering, hvis der ikke kan findes en vævsdonor til deres alvorligt syge barn.

Der har i de seneste år været en voldsom politisk debat om forældres ret til at få foretaget ægsortering. Der er sagen om Jason, der ikke kunne finde en vævsdoner. Så var der pigen Savannah, hvor forældrene fik Sundhedsstyrelsens opbakning til at søge udlands for at få foretaget ægsortering.

Senest har der været sagen om Patrick på fem år, der lider af en sjælden livstruende sygdom, aplastisk anæmi (se faktaboks). Det eneste, der kan redde hans liv er, at moderen får foretaget en ægsortering, så der skabes et barn med den nøjagtige samme vævstype som Patrick. Får han ikke den nødvendige knoglemarvstransplantation, vurderer lægerne, at han kun har et år tilbage at leve i.

For Lars Løkke Rasmussen er det nødvendigt, at der nu kommer klare retningslinier på dette område:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024